Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oranje paprika's groeien prima op Plantop blokken en Vital matten

Danny van der Spek teelt paprika's op 9 hectare in Bergschenhoek. Hij is één van de grootste kwekerijen die gespecialiseerd is in oranje paprika's. Hij teelt zijn paprika's al weer voor het derde seizoen op Vital matten. Tot volle tevredenheid. Tot aan het einde van het seizoen zien de wortels er gezond uit.



"Toen ik in 1993 in het bedrijf kwam, zijn we overgestapt van rood naar oranje. Ik ben kleurenblind en ik kan de verkleuring van groen via bruin naar rood niet goed zien", verklaart hij. Oranje is en blijft een nichemarkt. Op dit moment staat er 80 hectare van. De smaak is zoeter dan die van de andere geblokte paprika's. Een Limburgse collega maakt er zelfs ijs, vla en jam van. Van der Spek is lid van de Oranje Paprika Vereniging voor de gezamenlijke promotie van het product.

De prijzen voor oranje paprika's zijn iets beter. Daar tegenover staat volgens de teler een hogere kostprijs dan voor de andere geblokte paprika's, omdat hij ongeveer 10 procent minder kilo's plukt. De afzet verloopt via The Greenery. "In Nederland betalen ze het liefst één prijs voor alle kleuren. Daarom gaat bijna alles hier weg voor de export. Onze paprika's gaan voornamelijk naar de Verenigde Staten, Japan, Duitsland en Engeland. In Nederland gaan de paprika's alleen naar de Jumbo."



Duurzaam telen
De paprikateler vindt duurzaam telen erg belangrijk. Paprikakwekerij Van der Spek maakt deel uit van Tuinbouwcluster Bergschenhoek. Met vier andere tuinbouwbedrijven vormt hij een cluster. Samen proberen ze op een duurzame manier om te gaan met energie. Ze hebben een centrale energievoorziening via warmtekrachtkoppeling (WKK) en maken hierbij gebruik van de restwarmte van de RoCa elektriciteitscentrale in Capelle. De CO2 kopen ze in van OCAP. Verder bestrijdt hij voorkomende plagen als spint, trips, bladluis en witte vlieg maximaal biologisch.

Mooi blok
De paprikateler krijgt zijn planten in overleg met de plantenkweker in Plantop blokken geleverd. "Onze plantenkweker heeft er goede ervaringen mee. De bovenkant van de blokken blijft lekker droog, maar ook weer niet té droog, waardoor we weinig last hebben van 'dikke poten' en van Fusariumgroei. De wortels zien er, ook vier a vijf weken voor het einde van het teeltseizoen nog steeds gezond uit."
Als de planten van de plantenkweker komen, geeft hij ze in de beginperiode vijf a zes beurten per dag. Totdat de planten goed vast zitten in de mat. Daarna bouwt hij af naar een a twee beurten per dag, zodat de wortels naar water in de mat moeten gaan zoeken.



Goede sturing
Van der Spek is in één keer overgestapt Grodan Vital matten, nadat hij bij collega's een tijdje de teeltresultaten op deze matten gevolgd had. "De Vital matten zijn niet te droog en niet te nat. Komkommers hebben een droger substraat nodig dan paprika. Als wij in de zomer droog telen, is het risico op neusrot zeker bij oranje paprika's groter. Ik vind het niet erg dat de Vital een vrij vegetatieve mat is. In het voorjaar voor het eerste zetsel, laten we de mat wél interen. We zijn heel tevreden over de herverzadiging. De mat blijft daarna niet te droog. Ook in het najaar proberen we het vochtgehalte weer iets te verlagen. Dan gaan we wat minder ver dan in het voorjaar vanwege de ongelijkheid van de planten en de afgifte van de druppelaars."

Van der Spek stelt zijn starttijd van watergeven in op basis van de instraling. Wat betreft de stoptijd houdt hij voor de langste dag 2,5 uur voor zonsondergang aan en na de langste dag 3,5 uur voor zonsondergang. Zo nodig corrigeert hij met een extra beurt op hete dagen.



Neem voor meer informatie contact op met:
Leilah Thiart
Grodan
T +31 (0)475 35 74 81
leilah.thiart@grodan.com
www.grodan.nl






Publicatiedatum: