Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meeting Tuinbouw Business Club in teken van Marktgericht Innoveren

Woensdagavond 25 september was innovatie het thema tijdens de bijeenkomst van de Tuinbouw Business Club. In het Business Center Klazienaveen van Ron Peters werden extra stoelen aangesleept om alle aanwezigen een plekje te bieden. Veel tuinders, maar ook vertegenwoordigers van de gemeente Emmen en de Provincie Drenthe, waren gekomen om inleiders en ervaringsdeskundigen te horen over ontwikkelingen in de tuinbouw.

Nog toekomst voor de tuinbouw?
Programmamanager Dewi Hartkamp van SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland) waarschuwde haar gehoor voor grote wijzigingen in de sector. "Handelsstromen gaan de komende jaren veranderen. Exporteren we nu vooral producten, in de toekomst zal dat vooral technologie en kennis zijn." Zij voorspelde dat er over twintig jaar geen tuinbouw meer is in Nederland omdat de productie dan in andere landen zal zitten. Zij riep de tuinders op om niet stil te blijven zitten maar zich te verdiepen in innovatie en op zoek te gaan naar nieuwe verdienmodellen. Jeroen Beekhuizen van Syntens sloot met zijn presentatie over de 'Klantervaringcirkel' hier op aan. "Niet alleen maar produceren maar eerst definiëren wie je klant is en wat die wil. Houd daar vervolgens rekening mee."



Na de pauze kwamen de ervaringsdeskundigen aan het woord. Bert Knol van Algaecom Eelde nam zijn gehoor mee in de wereld van de algen en eendenkroos. Algaecom ontwikkelt productielocaties waar algen duurzaam groeien op basis van rest-stoffen. Binnenkort start het bedrijf een proef in het Business Center Klazienaveen met de productie van Eendenkroos. Daarvoor heeft het bedrijf een gepatenteerd systeem ontwikkeld om eendenkroos te telen waaruit vervolgens hoogwaardige eiwitten worden gehaald. In 2014 start een buitenproef op een halve hectare waardoor duidelijk wordt of hier kansen voor de tuinbouw liggen.

Roland van Driel van Mycelco deelde zijn ervaringen met de tuinders over de toepassing van schimmels bij het oplossen van het afval- en vervuilingsprobleem. Hij betoogde dat schimmels niet alleen ingezet kunnen worden bij het afbreken van restafval maar ook bij de bestrijding van ziekten en bacteriën..

Na de inleidingen beantwoordden de inleiders vragen uit de zaal. Daarbij werd nog eens gewezen op het onderscheid tussen onderzoek en innovatie. "Innovatie is geen onderzoek, maar levert euro's op" betoogde Dewi Hartkamp. "Onderzoek levert vragen op en vervolgens nieuw onderzoek."

Voorzitter Cees Ruhé bedankte de sprekers met een bloemetje waarna de geanimeerde netwerkbijeenkomst werd afgesloten met een drankje.

Voor meer informatie:
Stichting Tuinbouw Emmen
Jannie Hoogeveen
Postbus 30001
7800 RA Emmen
0591 689590
www.tuinbouwemmen.nl

Publicatiedatum: