Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
uitspraak Europees Hof:

"Terugvordering van 22 miljoen in zaak FresQ terecht"

Tholen- Vanochtend heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg uitspraak gedaan over GMO-subsidie, die is uitgekeerd aan telerscoöperatie FresQ. Volgens het Hof is de subsidie terecht ingetrokken. Het gaat om ruim 22 miljoen euro.

De zaak stamt al uit 2011 en gaat officieel tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Europese Commissie. In 2011 heeft de Europese Commissie besloten dat tussen 2006 en 2008 toegekende GMO-subsidie onterecht is uitbetaald en dat dit wordt teruggevorderd. In totaal gaat het daarbij om 22.691.407,79 euro, dat via het Ministerie en het PT aan FresQ is uitgekeerd. Nederland vroeg het Europees Hof om het besluit van de Europese Commissie nietig te verklaren. Dat is niet gebeurd.

Verpakkingen
Het eerste punt van discussie is het bedrukken van verpakkingen. Volgens Nederland is dat verkoopbevordering en kun je daar subsidie voor krijgen, maar volgens de Commissie zijn dit algemene productiekosten en daarvoor krijg je geen GMO. Het Hof heeft dit bevestigd. "De door het Nederlandse betaalorgaan goedgekeurde bedrukkingskosten komen niet voor steun in aanmerking", luidt de conclusie.

Eigen verkoop
Daarnaast is het operationele programma van FresQ voor het verkoopseizoen 2004 tot 2007 aan financiering onttrokken. Volgens de Commissie had FresQ toen geen subsidie mogen ontvangen omdat ze niet voldeden aan de basisvoorwaarden voor GMO-erkenning. Volgens de Commissie zetten enkele verkoopdochters de productie van slechts een teler af en regelen grote glastuinbouwbedrijven als Seasun en Harting-Vollebregt hun eigen afzet. Officieel ging de verkoop het via de verkoopdochters, maar in werkelijkheid regelen de leden het zelf, vindt de commissie.

Het Nederlandse koninkrijk heeft op diverse punten hier bezwaar tegen aangetekend, maar dat is allemaal afgewezen.

Het Hof kan niet concluderen dat de teler zelf over de afzet en prijzen van eigen teelt beslist, maar kan ook niet concluderen dat dat niet zo is. Het Hof twijfelt of FresQ een beslissende rol speelde bij de verkoop en prijsstelling. FresQ voldeed hiermee niet aan de voorwaarden voor erkenning en subsidie.

Voorwaarden
"Aangezien is vastgesteld dat FresQ niet voldeed aan alle voorwaarden waaraan een vereniging volgens de regelgeving van de Unie moet voldoen om als telersvereniging te kunnen worden erkend, kon zij niet in aanmerking komen voor financiering en moeten alle uitgaven van die telersvereniging dus aan financiering worden onttrokken", concludeert het Hof.

De financiering is met dit vonnis ingetrokken en de vordering blijft terecht. De vraag is wie ervoor opdraait. De Nederlandse regering is van mening dat de Nederlandse autoriteiten adequaat zijn opgetreden in de zaak. Het PT heeft eerder aangegeven enkel uitvoerende partij te zijn. FresQ wil niet reageren.

Nederland kan nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Lees het complete arrest hier.