Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
plantenkwekersdag Grodan

Generatief telen loont

Tholen - Donderdag hield Grodan haar tweejaarlijkse plantenkwekersdag. Zoals altijd gebeurde dat weer op een bijzondere locatie. Deze keer werd het georganiseerd in Beeld en Geluid in Hilversum.


Edwin den Breejen

De presentaties werden afgetrapt door Edwin den Breejen. Edwin benoemde een aantal trends:
- wereldniveau: vraag naar voedsel zal toenemen door de groeiende bevolking
- consument: kiest steeds meer voor gemak, gezond, prijs/kwaliteit
- tuinbouw: globalisering, local-for-local, aandacht voor kostprijs, differentiatie, schaalvergroting en het machtsspel in de keten.

Om deze trends het hoofd te kunnen bieden, zal duurzaam telen een steeds belangrijkere rol gaan spelen. "En om preciezer te zijn, moeten we niet alleen duurzaam telen, maar ook met minimale input naar maximale output streven," zegt Edwin. "Dat is een mooie uitdaging, die we graag aangaan."



Gert-Jan Goes, teelttechnische ondersteuner voor Grodan, haakte daar verder op in met Precision Growing. "Het doel is immers om met zo weinig mogelijk middelen zo'n hoog mogelijke productie te halen," aldus Gert-Jan. Door deze manier van sturen, kunnen hoge opbrengsten worden gehaald.
 
Precision Growing is ook een noodzaak: energie is duur, emissie normen (KRW) worden verder aangescherpt en er wordt een beter teeltresultaat geëist. Kwaliteit en productiviteit moeten immers wel kostentechnisch beheerst kunnen worden.
De inrichting van de kas heeft veel technische ontwikkelingen door gemaakt. Daardoor ontstaan er steeds vegetatievere omstandigheden voor de plant. Dat vraagt om een generatief planttype. En generatief sturen middels energie is erg duur. Eén van de stuurinstrumenten is het groeimedium. Het plantblok moet 13 maanden optimaal kunnen functioneren. Er vinden in die periode veel schommelingen plaats in WG en EC. De herverzadigingscapaciteit moet zo zijn dat de plant goed gestuurd kan worden. Het blok en de mat moeten een perfecte combinatie zijn.


Hans van Herk

Hans van Herk legde uit hoe Precision Growing concreet gemaakt wordt. Hij legde de nadruk op:
- droger telen, lager WG, hogere EC. Dit creëert een betere gezondheid voor een compactere plant met meer wortels
- precieze timing van de watergift
- meer recirculeren
- minder gewasbeschermingsmiddelen nodig
- minder verloren zaden


Mario Helderman

Mario Helderman, Business Manager Opkweek, besprak tot slot nog een aantal onderzoeksresultaten. Het blijkt dat de telers steeds meer bewust zijn van de invloed van het blok gedurende de teelt en overleggen in toenemende mate met de plantenkweker over de keuze van het bloktype overleggen. Daar is een duidelijke verandering gaande.

Na dit officiële gedeelte werden de bezoekers uitgenodigd een kijkje te nemen in de tentoonstellingsruimte van Beeld en Geluid. De middag werd afgesloten met een diner.

Voor meer informatie:
Grodan
info@grodan.nl
Tel (0475) 35 30 20