Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
morgen proeverij en plukmorgen

Boeregoed Volkskas moet weg: geen 'duurzame glastuinbouw'

De Boeregoed Volkskas moet weg van de huidige locatie in De Lier omdat het initiatief niet in het bestemmingsplan "Glastuinbouwgebied Westland" past. Dat bevestigt het Westlandse college van B & W naar aanleiding van een vraag van de gemeenteraadsfractie LPF Westland. 

Niet in duurzaan glastuinbouwgebied
De Boeregoed Volkskas is in 2013 gestart. De volkskas is een initiatief voor en door vrijwilligers. Iedereen die een uurtje vrij heeft kan in de Volkskas helpen in ruil voor een maaltje groenten. De kas ligt aan het Woudtzicht 21 in De Lier en volgens het bestemmingsplan is dat een agrarische ruimte. Toch voldoet de Volkskas niet aan de bestemmingsregels van het gebied. "De vestiging aan Woudtzicht 21 te de Lier is niet de juiste locatie. Deze locatie is gelegen in het duurzaam glastuinbouwgebied. Een Volkskas past daar niet in, zeker niet gezien de belemmering van herstructurering ter plaatse", stelde de LPF Westland in een brief en het Westlands College is zijn het daarmee eens. "Aangezien legalisatie (in ieder geval op deze locatie) niet aan de orde is, zal er op korte termijn een vooraankondiging verzonden worden waarin gesommeerd wordt om de activiteiten te staken", schrijft het Westlandse college. 

BoereGoed is nog niet officieel ingelicht en wacht af wat er gaat gebeuren. Op Facebook wordt er wel al ontgoocheld gereageerd. "Kortzichtige B & W van Gemeente Westland wil de Volkskas weg hebben. Zou niet passen als duurzame glastuinbouw. Kan iemand vertellen wat er niet duurzaam aan is? Individuele politieke partijen en de Westlanders zijn voor. Welke politieke partij helpt ons?", wordt er gevraagd.

Proeverij 7 sept
Wie er iets mee wil maken van dit interessante initiatief, kan morgen (7 sept) terecht in de Volkskas. Dan komt culinair expert Bas van Restaurant Basaal uit Den Haag laten zien én proeven wat je allemaal kunt maken met de producten uit de Boeregoed Volkskas. Op een unieke manier wordt u in staat gesteld om zelf komkommertjes te plukken in de Volkskas, maar u kunt ook live aanschouwen wat er allemaal gemaakt kan worden van met heerlijke producten uit deze kas.

Van 10.00 – 12.00 uur is iedereen welkom bij de Volkskas aan Woudtzicht 21 in De Lier.

Voor ''elck wat wils''
Naast de gebruikelijke Volkskas groentes zullen nu ook verschillende soorten meloenen geproefd kunnen worden die al enige tijd heerlijk aan het rijpen zijn in de kas. Een aantal soorten worden al lang niet meer grootschalig geteeld , maar juist deze producten zijn een uitdaging voor de BoereGoed Volkskas.Voor de kinderen worden er speciale hapjes gemaakt, die ook zelf daarna hopelijk ook door hun zelf gemaakt kunnen worden.

Restaurant Basaal
Restaurant Basaal wordt in recensies veel geloofd om het bijzondere eten. Het restaurant serveert op het eerste gezicht eenvoudige gerechten, maar deze hebben altijd een bijzondere smaak en – in sommige gevallen – een bijzondere bereiding. De productkeuze van chef Bastiaan Oonk ligt aan de basis hiervan. Oonk kookt in het seizoen, waar het kan met regionale en biologische producten. Deze 'basale' aanpak resulteert in een snel, soms zelfs dagelijks wisselende kaart

Publicatiedatum: