Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe types meloen getest in kas: "Het groene kaviaar"

In de eerste volle week van mei zijn binnen het GMO-programma van de REO-veiling twee vernieuwende meloentypes opgeplant in de serre van Inagro in Beitem: de Cumelo en de Limelon.

De plantjes werden op 10 april gezaaid in een groeikamer en vertoonden acht dagen later hun kiemlobben. De afgelopen drie weken verbleven de jongplanten op een eb-en-vloedtafel bij een etmaaltemperatuur van 16°C en ontwikkelden ze tot het derde bladstadium.

Het doel van de proef is om te kijken of het technisch mogelijk is deze van oorsprong zuiderse types tot een kwalitatief product te krijgen in een Vlaamse serreklimaat. "Daarnaast willen we telers en afnemers met interesse voor diversificatie de kans geven om deze meloentypes te ontdekken en na te gaan of ze bij hen op het bedrijf, in het schap of op de menukaart, zouden passen", deelt Simon Craeye.

Cumelo: het "groene kaviaar"
De Cumelo, ook wel Barratiere genoemd, vindt zijn oorsprong in Italië, meer specifiek in de regio Puglia. Daar wordt de vrucht in volle veld geteeld en wordt ze verwerkt in lokale gerechten. De meloen heeft een ronde tot ovale vorm en wordt onrijp geoogst op het moment dat ze de grootte heeft van een vuist en de groene schil lichtjes geel begint te verkleuren.

De smaak van de meloen wordt beschreven als fris en lichtzoet en zou daarom een ideale vrucht zijn om te consumeren tijdens de warme zomermaanden. Dat kan zowel uit het vuistje of als onderdeel van een salade. "De placenta (de zaadlijsten binnenin de vrucht) wordt door sommige bronnen het 'groene kaviaar' genoemd, wat ook ons benieuwd maakt naar de smaak", geeft Simon aan. De eerste oogst wordt verwacht tegen eind juni en zal dan gedurende enkele weken doorgaan.

Limelon
De Limelon kan je, in tegenstelling tot de Cumelo, al in tal van supermarkten in België terugvinden. Ze wordt voornamelijk geteeld onder de plastieken serres in Almeria, Spanje, maar recentelijk ook in Marokko, Italië en de streek rond Murcia in Spanje. Het is een meloen van 1-1,5 kg met een zoetzure smaak die doet denken aan limoen. Hierdoor valt ze erg in de smaak tijdens een warme zomerperiode waarin ze zowel de dorst lest als voor verfrissing zorgt. De oogst wordt verwacht tegen het eind van de zomervakantie.

Bron: Inagro

Publicatiedatum: