Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Boete en beloning in nieuw beleid netcongestie

Nadat de stijging van de TTF-gasprijs vorige week al stokte, is de daggasprijs maandag weer eens onder de 30 euro per megawattuur geopend, zij het wel nipt: 29,93 euro per megawattuur. Ook deze week belooft het relatief koud voor de tijd van het jaar te blijven, en wisselvallig.

Vrijdag, zaterdag en zondag leverde het wisselende weer met steevast een stevige wind en bij vlagen toch ook al een warm zonnetje weer 0- of negatieve gasprijzen op. Gemiddeld lag de EPEX-dagprijs rond de 50 euro. Maandag is dat met 92,4 euro per megawattuur weer fors hoger.

Om het elektriciteitsnet in balans te houden traden er weer enkele pieken en dalen op, zo leert TenneT-data, maar de pieken en dalen bleven in prijs deze keer wel beperkt. Uitschieters tot boven de 1000 euro per megawattuur waren er niet. De afgelopen drie dagen werd er maximaal 600 euro in de plus en 250 euro in de min genoteerd voor telkens een kwartier regelvermogen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) presenteerde donderdag een breed pakket maatregelen dat de problematiek van netcongestie moet verminderen. De maatregelen moeten flexibel gebruik van het elektriciteitsnet aantrekkelijk maken. Buiten de spits is er nog ruimte. Dankzij de maatregelen van de ACM kunnen grootverbruikers een vergoeding krijgen tot wel 50% van hun netkosten als ze het net minder gebruiken tijdens de spits.

Meer maatregelen volgen, zo blijkt uit alvast gepubliceerde plannen door de ACM, waaronder verplicht aanbieden van netcongestiediensten. Wie meer dan 1 MW transportvermogen heeft, moet de netbeheerder in de toekomst mogelijk verplicht gaan helpen bij het optreden van onbalans op het net. Wie niet aan de plicht voldoet, kan een boete van 120 euro per dag per megawattuur opgelegd krijgen. Wie structureel 1 jaar weigert, maakt straks dus kans op een boete van 43.800 euro per megawattuur gecontracteerd transportvermogen rekent de ACM alvast voor.

Nu.nl wijst erop dat na een zachte winter met volle gasvoorraden de energieprijzen zijn gedaald. De elektriciteitsprijs ligt inmiddels weer op het niveau van zo'n anderhalf jaar geleden bij energieaanbieders. Of de daling doorzet, daar twijfelen experts nog wel aan. "Tegenvallers liggen op de loer."

De regering zet in op realisatie van collectieve warmtevoorziening middels warmtenetten. De Raad van State zet kritische kanttekeningen bij een voorgenomen wetsvoorstel. Het is niet duidelijk of de regie via het verplichte publieke meerderheidsbelang in collectieve warmtevoorzieningen nodig en effectief is. Bovendien is niet duidelijk genoeg hoe het wetsvoorstel bijdraagt aan maatschappelijk aanvaardbare warmtetarieven, stelt de Raad van State in een gepubliceerd advies.