Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse telers voegen extra zachtfruit toe aan hun assortiment

Omdat in Frankrijk de vraag naar kleinfruit blijft groeien, maar het binnenlandse aanbod te klein is om aan deze vraag te voldoen (het merendeel van het in Frankrijk geconsumeerde rode zachtfruit is importfruit), hebben enkele Prince de Bretagne-telers die al aardbeien telen, besloten om frambozen en blauwe bessen aan hun assortiment toe te voegen. Sinds 2020 worden deze werkzaamheden uitgevoerd in samenwerking met het proefstation Caté, gevestigd in Saint-Pol-de-Léon (Finistère).

Een kans voor telers
Rood zachtfruit is een product dat consumenten steeds meer aanspreekt. "Een tiental Prince de Bretagne-telers heeft besloten om hun opbrengst lokaal te testen. Om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar rood zachtfruit in Frankrijk zou de sector zich bovendien op de lange termijn moeten ontwikkelen."

Het opzetten van een rood zachtfruitafdeling binnen Cerafel-Prince de Bretagne staat nog in de kinderschoenen, maar draagt ook nu al bij aan het compenseren van het nationale aanbod, dat ver achterblijft bij de vraag naar rood zachtfruit, omdat het grootste deel van de producten in de schappen is geïmporteerd, op dit moment uit België, Peru, Portugal." De Prince de Bretagne-telers hebben daarom besloten om deze marktkans aan te grijpen en hun assortiment uit te breiden om aan de groeiende Franse vraag te kunnen voldoen.

"We hebben deze producten ontwikkeld op verzoek van een klant die gespecialiseerd is in rood zachtfruit en met wie Prince de Bretagne al samenwerkte op het gebied van aardbeien. Deze klant kocht Franse blauwe bessen en frambozen, maar wilde ze uit Bretagne kunnen halen. Omdat dit me meteen heel interessant leek, legde ik het project voor aan onze telers die ook enthousiast werden. Wel riepen we meteen de hulp in van een externe technicus omdat blauwe bessen en frambozen andere en zeer technische gewassen zijn, waar faciliteiten als irrigatiesystemen bij komen kijken waarover nog niet al onze telers beschikken.

Na wat gesprekken met een tiental telers te hebben gevoerd zijn we met een aantal tests in Caté gestart. We geloven sterk in de kundigheid van deze telers, omdat de producten die ze telen gemakkelijk te eten zijn en geen voorbereiding vereisen. De producten zijn leuk, lekker en eenvoudig.

De Franse markt kan op veel punten nog groeien. In Frankrijk wordt bijvoorbeeld 150 gram blauwe bessen per hoofd per jaar geconsumeerd, vergeleken met 700 gram in Duitsland en 1,3 kg in de Verenigde Staten. Er ligt dus een echte marktkans," zegt hoofd diversificatie bij SICA St-Pol-de-Léon Patrick Guivarch.

Vier ton frambozen en twintig ton blauwe bessen
Het opzetten van de nieuwe teeltactiviteiten bij Prince de Bretagne was mogelijk dankzij de resultaten van de tests die waren uitgevoerd in Caté, het proefstation. Na meerdere jaren van het doen van testen op het gebied van irrigatiebeheer, rassen, teelttechnieken, oogsten en onkruidbestrijding, kunnen medewerkers van het proefstation de telers nu goed ondersteunen en hen voorzien van passend advies rondom het telen op grotere schaal.

In 2024 zal bijna vier ton frambozen worden geoogst van 1.500 m². Die frambozen worden geteeld in potten en zullen van half mei tot half september verkrijgbaar zijn. De blauwe bessen worden geteeld in potten op open velden en de opbrengst voor 2024 is geraamd op 20 tot 22 ton, tegenover 6 ton in 2023. De blauwe bessen zullen de hele maand augustus verkrijgbaar zijn.

Tests, gestart in 2020
"Met het uitvoeren van de hierboven genoemde tests wilden de medewerkers van proefstation Caté inspelen op de vraag van telers naar de haalbaarheid van het telen van frambozen en blauwe bessen, zowel vanuit technisch oogpunt als vanuit economisch oogpunt. De tests met deze teelten zijn bij Caté gestart in 2020 en in 2021 bij de telers. Sindsdien doen we voortdurend onderzoek naar deze gewassen.

Bij het telen frambozen is het ons gelukt om een nieuw teeltsysteem te ontwikkelen dat het monitoren van de teelt vereenvoudigt, met rassen die productiever zijn en beter smaken. Bij het telen van blauwe bessen werken we al vier jaar met twee bestaande rassen en gaan we dit jaar drie nieuwe rassen testen. Dankzij ons gezamenlijke onderzoek kunnen we anticiperen op eventuele problemen waar telers mee te maken kunnen krijgen. Een effectief mulchsysteem voorkomt bijvoorbeeld dat er met de hand onkruid moet worden gewied, iets dat heel arbeidsintensief is.

Blauwe bessen vergen meer initiële investeringen dan frambozen, die worden geteeld door telers die al tunnels en druppelsystemen hebben voor andere gewassen als aardbeien. Het telen van blauwe bessen maakt het voor vollegrondstelers echter wel mogelijk om te diversifiëren," vertelt Myriam Abgrall uit, die verantwoordelijk is voor de testen die bij proefstation Caté worden uitgevoerd.

Voor meer informatie:
Prince de Bretagne
www.princedebretagne.com/fr

Publicatiedatum: