Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kwekerij De Lies teelt komkommerrassen Paxtor en Gomax in 3-teeltensysteem

“In de proeven zag ik direct dat Gomax een veelbelovend zomerras is”

Wie Kwekerij De Lies in Breda bezoekt, maakt kennis met een familiebedrijf dat werd opgericht in 1963. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer: Robert van Rijckevorsel nam de kwekerij in 2000 over van zijn vader.

Bij het testen van de nieuwe rassen van Bayer De Ruiter is Robert een vaste waarde. "Ik ben graag betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe rassen door mee te doen aan de proeven. Zo zit ik dicht op de bal. Als een nieuw ras mooie resultaten laat zien, ga ik er graag mee verder." Het levende bewijs daarvan is te zien op de vier hectare glastuinbouw van Kwekerij De Lies.


Afbeelding Gomax-gewas: "De resistentie tegen meeldauw en komkommerbontvirus is goed. Bij andere rassen betekent een goede resistentie dat je inlevert op groeikracht, maar dat is bij Gomax niet het geval." Het ras Gomax is onder voorbehoud van goedkeuring.

Paxtor: optimale groeikracht en vruchtkwaliteit
Robert kiest, net als voorgaande jaren, ook dit jaar voor een 3-teeltensysteem. "Momenteel staat Paxtor in de kassen. Rond half juni schakel ik over op Gomax en vanaf 15 september plant ik een herfsttomaat", zo licht hij toe. Het ras Gomax is onder voorbehoud van goedkeuring. Bij de keuzes voor te telen rassen krijgt Robert onder meer advies van Jonas De Win, verantwoordelijk voor market development bij Bayer De Ruiter. Over het huidige teeltplan van Kwekerij De Lies is Jonas positief: "De start met Paxtor is een goede keuze. Dit ras laat een goede vruchtkwaliteit zien, is sterk qua groei en heeft mooie overgangen van stam naar vrucht. Het is een enkelvruchtig ras en minder selectief."

Robert knikt: "Ik heb de Paxtor eerst twee keer in een proef gehad. Toen werd direct duidelijk dat Paxtor het beter deed dan mijn hoofdras. Paxtor kwam hoger uit en gaf kwalitatief betere en mooiere vruchten. Ook in mijn huidige teelt doet Paxtor het goed. Het is een makkelijk ras, met een mooie groeikracht." Jonas vult hem aan: "Paxtor start iets gedrongener en maakt regelmatig één tot twee bladeren meer aan tot aan de draad, maar gaat dan vlot over op de rank. Ons voorjaarsras is iets lichtgevoeliger dus als het zonlicht erop staat, zie je meteen dat hij begint voorop te lopen op de ranken ten opzichte van andere rassen. Om zijn groeikracht volledig te benutten, is het belangrijk om op tijd een extra blad uit het gewas te halen."


Afbeelding Gomax: "In 2023 heb ik Gomax getest en zag ik al direct dat dit een veelbelovend zomerras is. Dit ras ging toen twee dagen eerder in productie dan de andere rassen en gaf die voorsprong niet meer weg."

Nieuwe ras Gomax maakt indruk
Rond 15 juni schakelt Robert over naar het nieuwe komkommerras Gomax, voorheen bekend als DRCE1355. Ook met dit ras heeft Robert eerst ervaring opgedaan als proeftuin. "In 2023 heb ik Gomax getest en zag ik al direct dat dit een veelbelovend zomerras is. Gomax ging toen twee dagen eerder in productie dan de andere rassen en gaf die voorsprong niet meer weg. Ook dit jaar verwacht ik mooie resultaten. De resistentie tegen meeldauw en komkommerbontvirus is goed. Bij andere rassen betekent een goede resistentie dat je inlevert op groeikracht, maar dat is bij Gomax niet het geval", aldus Robert.


Afbeelding Paxtor gewas: "Ik heb de Paxtor eerst twee keer in een proef gehad. Toen werd direct duidelijk dat Paxtor het beter deed dan mijn hoofdras."

Jonas knikt bevestigend: "Gomax past perfect in een 3-teeltensyteem. Telers die graag een krachtig komkommerras willen dat ze actief kunnen sturen naar een uitstekend opbrengstpotentieel, maken met Gomax de juiste keuze. Dankzij de enkele vruchtdracht is er minder arbeid nodig. Ook is dit ras minder selectief, en het behaalt in de zomer dan ook de maximale opbrengst, zeker in teelten met acht tot tien oogstweken."

Robert: "De groeikracht vind ik echt een groot voordeel van Gomax. Op het Proefstation voor de Groenteteelt kwam de productie daardoor 7% hoger uit dan bij andere rassen. En bij ons op de kwekerij lag dat percentage zelfs nog hoger." Qua teelttip wijst Jonas nog op het belang om een hogere EC in de mat te houden: "Ook is het vanwege de groeikracht belangrijk om voldoende snelheid in het gewas te houden en het gewas open te houden."

Met vertrouwen vooruitkijken
Robert en Jonas lopen samen nog even een rondje door de kassen en schudden elkaar tevreden de hand. "Ik waardeer de samenwerking met Bayer De Ruiter enorm. Die is al jaren heel prettig en ik kijk dan ook met vertrouwen naar de toekomst", zo sluit Robert af.


Afbeelding Paxtor: "Paxtor kwam hoger uit en gaf kwalitatief betere en mooiere vruchten. Het is een makkelijk ras, met een mooie groeikracht."

Voor meer informatie:
Jonas de Win
Bayer De Ruiter

jonas.dewin@bayer.com
www.vegetables.bayer.com

Publicatiedatum: