Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slotevent over Fusarium in bladgewassen

Na vier jaar onderzoek loopt het Fusarium project, een VLAIO LA-traject, op zijn einde. De focus in dit project lag op het zoeken naar een volledig geïntegreerd pakket van maatregelen en technieken om de verwelkingsziekte Fusarium oxysporum f.sp. lactucae (Fol) in sla sterk te reduceren en onder controle te houden. Met de projectpartners (PSKW, UGent, ILVO, PCG en Inagro) heeft het Proefstation voor de Groenteteelt een studienamiddag georganiseerd rond de problematiek Fusarium. Hierbij kwam niet enkel het project FoSSy aan bod, maar ook hebben enkele gastsprekers hun ervaringen met de schimmel Fusarium gedeeld.

Eerst begon de studienamiddag met de historiek rond Fusarium. Wanneer is de schimmel als eerste gedetecteerd in België en hoe heeft Fusarium zich in de daaropvolgende jaren geëvalueerd. Vervolgens kregen deelnemers meer informatie over bodemweerbaarheid. Hoe kan men de bodem weerbaarder maken tegen schimmels via biotische en abiotische factoren. Ook de zaadhuizen Rijk Zwaan en Enza Zaden hebben iets toegelicht rond resistenties in rassen. Het telen met een tolerant ras is een belangrijke maatregel om nog sla te kunnen blijven telen in aanwezigheid van deze schimmel.

Ook de grote problematiek rond Fusarium oxysporum in bananen werd deelnemers medegedeeld. De verspreiding in deze teelt gebeurt ook snel waarbij verschillende velden helemaal te onder gaan. Daarna werd vanuit het project ALTCHEM verschillende bodembehandelingen op een rijtje gezet, waarbij er steeds linken werden gelegd met de schimmel Fusarium. Uiteraard werden ook de resultaten vanuit het project FoSSy getoond. De studienamiddag werd afgesloten met de ervaringen die de voorlichting heeft vanuit de praktijk.

Er waren veel deelnemers voor dit slotevent waarbij verschillende telers uit België maar ook uit Nederland aanwezig waren. Ook vertegenwoordigers van verschillende bedrijven en studenten/profs uit verschillende universiteiten hebben meer informatie kunnen vergaren rond deze schimmel. Bij vragen rond deze problematiek mogen de vragen steeds gemaild worden naar Tinne.Dockx@proefstation.be.

Bron: Proefstation voor de Groenteteelt

Publicatiedatum: