Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Rik Vanackere:

"Continue uitbreiding salanova en jonge spinazie"

Tholen - In de babyleafs, jonge spinazie en salanova begint de drukste periode nu langzaam maar zeker om de hoek te kijken. "De vraag is eigenlijk de gehele winter goed doorgelopen, maar onze piekperiode begint toch wel vanaf mei/juni en trekt gedurende de zomer door. Dan is het zonnetje er steeds meer en worden salades, waar deze slasoorten met name in verwerkt worden, massaal gegeten. We wachten op de barbecues", lacht teler Rik Vanackere uit het Vlaamse Izegem.

Toch spreekt de teler allerminst van een rustige periode gedurende afgelopen winter. "We leveren de babyleafs, jonge spinazie en salanova jaarrond en de verkoop is eigenlijk vlot doorgelopen gedurende de afgelopen maanden. Je ziet dat men buiten het traditionele seizoen ook deze slasoorten wel blijft inkopen en bovendien was het voor ons ook niet slecht dat er maar beperkt vorst is geweest. Dat helpt ook naar energie toe natuurlijk, want die prijzen blijven, ondanks dat ze wat genormaliseerd zijn, nog steeds relatief hoog."

Nu is Rik sinds begin april ook gestart met het opplanten van de buitenteelt. "Daar starten wij redelijk laat mee, omdat we met de cabrioserre zitten. Daar zetten we wel op in. We willen in de zomer met de klimatologische grillen niet te afhankelijk zijn van het weer. Daardoor wordt de salanova al veel onder cabrioserres geteeld, maar ook bij de jonge spinazie maken we hier in de zomer gebruik van, omdat de omstandigheden daarmee perfect te reguleren zijn en we dus de hardheid en kleur in de slasoorten uit de cabrioserre kunnen halen. Op deze manier kunnen we heel het jaar door optimale kwaliteit leveren door te schakelen tussen buiten- en serreteelt."

En dat verloopt goed voor het teeltbedrijf, dat al haar producten vermarkt via de REO Veiling. "We zijn tevreden met hoe het ervoor staat. We werken met onze vaste klanten en daar doen we ons best voor. We zien ook dat we daar steeds iets in uitbreiden. Op dit moment loopt de vraag goed door in bijvoorbeeld baby spinazie. Ik denk dat het misschien te maken heeft met het, nog altijd, regenachtige weer. Veel zijn daardoor buiten nog niet goed begonnen, waardoor er gekeken wordt naar product uit de serre vanwege de kwaliteit. Dat is het voordeel dat wij wat later overstappen op de buitenteelt."

"Daarnaast blijft ook de salanova voor ons een mooi product." Door de stagnerende markt is het bedrijf een aantal jaar geleden in gaan zetten op salanova. Dit zijn kleine kropjes sla met losse blaadjes die versneden worden voor slamengelingen. "Er wordt continu iets in uitgebreid en je ziet dat het aanslaat. De salanova is net iets steviger dan bijvoorbeeld de babyleaf, waardoor het ook een wat betere houdbaarheid heeft ten opzichte hiervan."

Voor nu kijkt het bedrijf dus weer uit naar een mooie zomer. "We zijn buiten weer van start gegaan en tegen de tijd dat wij volledig onze volumes draaien, is de zon er waarschijnlijk ook en kunnen we weer volop aan de bak. Salades worden meer en meer gegeten en daar plukken we de vruchten van. Voor nu is het dus wachten op de barbecues."

Voor meer informatie:
Rik Vanackere
+32 478 6123 92
rik.vanackere@telenet.be