Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Innovaties in opkweek plantgoed voor jaarrond aardbeien

Voor de consument is het een droom om jaarrond verse, lokaal geteelde aardbeien in de winkelrekken te zien liggen. Voor de aardbeiteler daarentegen vormt dit een grote uitdaging. Alles begint met de juiste infrastructuur, maar onderschat zeker het belang van gezond en gepast plantgoed niet. Het is enkel met plantgoed op maat van het teeltsysteem dat het volle potentieel van de teelt benut kan worden. De toeleveringsperiode van stekken of plantmateriaal ervaren kwekers en telers daarom vaak als stressvol. Met het project PlantGoed, dat van start gaat op vrijdag 19 april met een kick-off evenement, wil Inagro diverse innovaties bij de opkweek van plantgoed ontwikkelen en inzetten. Het doel is om jaarrond plantgoed- en zachtfruitproductie in het grensregiogebied realiseren.



PlantGoed: ontwikkelen en inzetten van diverse innovaties bij de opkweek van zachtfruitplanten
Tegenwoordig werkt het merendeel van de substraattelers met gekoelde frigoplanten. Die opkweek gebeurt quasi uitsluitend vanuit stekmateriaal. Doordat het slagen van de opkweek erg seizoensafhankelijk is, kent een plantenkweker sterke pieken (en dalen) in zijn arbeidsplanning. Juli en december zijn de klassiek de maanden waarop respectievelijk gestekt en gerooid moet worden; vervroegen of verlaten heeft een impact op de plantkwaliteit en op de beoogde productieteelt.

Binnen het project PlantGoed is de wens om te onderzoeken of andere planttypes of verse plantingen potentieel hebben, maar ook of een gesloten teeltsysteem die seizoensafhankelijkheid kan doorbreken. Bijkomend wil Inagro met het project nagaan of cameratechnologie ondersteuning kan bieden bij kritische processen zodat het werk vlotter kan verlopen.

Volgens een West-Vlaamse aardbeiteler werkt een klassiek teeltsysteem met veel Elsanta niet meer. Het is noodzakelijk om op zoek te gaan naar nieuwe rassen en planttypes om het jaar op andere manieren in te vullen.



De teelt onder controle en in balans
Telers zijn zoekend naar nieuwe invullingen van hun jaar. Naast junidragers winnen ook doordragers en low-chill junidragers de laatste jaren aan belang. Elk type heeft zijn waarden en aandachtspunten, zowel tijdens de productie als tijdens de opkweekfase.

Via het PlantGoed project wil men beter begrijpen welke factoren van belang zijn bij de sturingsprocessen tijdens de plantontwikkeling, maar ook bij het balanceren tussen groei, bloei en productie tijdens de teelt zelf. Door het hele proces te beschouwen gaande van het beheer van de moederplanten, tot het plukken van de aardbei, wordt geprobeerd om tot strategieën te komen waarbij in de toekomst op een efficiënte en milieuvriendelijke (lees duurzame) manier aardbeien geteeld kunnen worden.



Kick-off op vrijdag 19 april
Men is van harte welkom op het startevenement van dit nieuwe Interreg-Vlaanderen-Nederland-project. Op vrijdag 19 april wordt op de site van Inagro in Rumbeke-Beitem toelichting gegeven bij de projectdoelstelling en –ambities. Tijdens een bezoek aan de locatie laat men zien hoe men de deelsector toekomstbestendig wil maken.

Hier is het bij Inagro mogelijk om in te schrijven voor het kick-off evenement.

Bron: Inagro

Publicatiedatum: