Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Speciaal moment voor Louise Bakker: eerste tomatenoogst als eigenaar

Tholen - De eerste oogst is in de tomatenteelt altijd speciaal, maar bij KBB Holland in Steenbergen was het dinsdagochtend 2 april extra speciaal. Het was namelijk de eerste oogst voor de nieuwe eigenaar, Louise Bakker. Reden voor taart én een fotomoment met de 27-jarige die hiervoor speciaal de kas in was 'gelokt' door bedrijfsleider Koen en oogst- en verpakkingsverantwoordelijke Niels.

"Wij moesten onlangs allemaal op de foto voor sociale media en dachten toen: dan jij ook", lachen de mannen. Even later staat Louise met een doos tomaten op de foto. Over de kwaliteit van de eerste trossen Merlice zijn de Noord-Brabantse telers tevreden. De oogst is wel een weekje later dan normaal. Het was vrij donker weer de afgelopen tijd.


Louise Bakker op de foto met de eerste oogst van het seizoen. De afzet van KBB Holland loopt via Oxin Growers.

Koeien melken
De nieuwe jonge eigenaar loopt nog geen half jaar rond in de drie kassen in Steenbergen die het bedrijf telt. "Ik wilde er graag bij zijn vanaf het planten." Tot eind november werkte Louise bij insectenteler Protix, waar ze als verkoper veel op pad was. "Gaaf om te zien hoe ze daar vanuit een goed idee hard zijn gegroeid."

Voordat ze begon met werken, studeerde Louise bedrijfskunde aan de HAS Hogeschool en later Management, Economie en Consumentenwetenschappen aan de WUR. "Een soort van agrarische bedrijfskunde", verklaart ze.

Toen haar vader Nils afgelopen jaar op de verjaardag van haar moeder liet vallen dat ze overwogen een kas te verkopen omdat compagnon Martin Bouwman wilde stoppen, was het moment om op te staan daar. "Ik dacht: Dit is mijn kans om in te stappen."

Thuis leerde ze van jongs af aan koeien melken op het melkveebedrijf. Bij KBB Holland, 45 minuten autorijden verderop, kwam ze maar beperkt. "Als bijbaantje koeien melken was veel logischer voor mij dan in de tomaten werken."


KBB Holland heeft in Steenbergen drie kassen, samen goed voor 17,6 hectare

Stage in de tomaten
Interesse in het tuindersvak had ze wel. "Ik heb tijdens mijn studie ook stagegelopen in de tomaten. Bij De Bruijn Tomaten kon ik, zonder op mijn vingers gekeken te worden, ontdekken of ik het wat vond, zo'n tomatenteeltbedrijf."

Dat bleek het geval. Louise is in de voetsporen getreden van haar vader en haar opa, die het bedrijf ruim 20 jaar geleden samen met Martin zijn begonnen. In de zomer van 2019 gingen de drie generaties samen met Martin en zijn vrouw Georgette nog samen op de foto. "Ik heb altijd wel in mijn hoofd gehad dat ik het tomatenbedrijf over wilde nemen. De kans kwam nu alleen sneller dan gedacht."

Sinds 1 januari runt ze samen met haar vader Nils het bedrijf met in totaal 17,6 hectare kas. "Hij had niet helemaal verwacht dat ik het wilde. Mijn vader heeft me ook echt wel even uitgedaagd om uit te vinden of ik het écht wilde."

De komende jaren wil Louise de ingezette koers van het bedrijf voortzetten. "We hebben afgesproken dat we de komende twee jaar niet veel gaan veranderen." Ook de naam van het bedrijf blijft hetzelfde. Hoewel Martin als eigenaar is uitgetreden, is hij nog vaak op de tuin. "Ik kan hem altijd bellen."

Ditzelfde geldt voor Georgette, die vanaf het allereerste begin betrokken is geweest bij KBB Holland en verantwoordelijk was voor HR/Personeelszaken. "Georgette ondersteunt mij niet alleen op het gebied van personeelszaken, maar ook op het gebied van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling."

Positieve en verbaasde reacties
In haar nieuwe rol heeft Louise de helikopterview over het bedrijf. "Ik probeer het grootste deel van de dag in de kas te zijn, om te leren. Ik wil veel leren van onze specialisten en zelf een goede generalist te worden. Op die manier kan ik het bedrijf straks zelfstandig draaien en ook de weekenddiensten draaien zonder dat ik bijvoorbeeld bij storingen om hulp moet vragen. Dat ik zou leren hoe je een bougie moet wisselen bij de wkk, dat had ik tot voor kort nooit verwacht."

Vanaf het moment dat Louise in haar eigen netwerk bekend maakte dat ze een groot tomatenteeltbedrijf ging leiden met haar 27 jaar, kreeg ze al veel positieve reacties. "Ook soms wel wat verbaasde reacties, omdat ik jong ben en vrouw. De tuinbouw is een vrij traditionele mannenwereld, maar ik vind deze stap heel normaal." Haar vader is ook blij met de stap. "Hij wil met mij aan boord nog wel even door."

Eén verandering is er naast de dagelijkse aanwezigheid van Louise wel al zichtbaar en dat is dat KBB Holland actiever is op sociale media. Het is een idee van Louise. "De dochter van Martin en Georgette, Charlotte, verzorgt nu onze sociale media. Op Facebook en Instagram proberen we regelmatig updates vanuit ons bedrijf te geven. Dat is belangrijk, ook voor de werving van nieuwe mensen." Diverse teamleden werden op de sociale media al voorgesteld. "En nu zal ik er zelf aan moeten geloven zeker", besluit Louise lachend.


Niels, Louise en Koen

Voor meer informatie:
KBB Holland
l.bakker@kbbholland.nl
www.kbbholland.nl