Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: LNG-tankers lokken met hogere gasprijs?

Net zo hard als dat de gasprijs onlangs steeg, daalt diezelfde TTF-gasprijs deze week ook weer. De daggasprijs opende vrijdagochtend op 26,55 euro per megawattuur. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit daalt ook ten opzichte van eerder deze week. De gemiddelde prijs ligt vrijdag op 66,5 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs contract april 2024 t/m 21 maart 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

Woensdag tussen 18.00 en 19.00 uur werd met 163,72 €/MWh het duurste EPEX-uur sinds 6 december genoteerd, deelt AgroEnergy in een nieuwe weekupdate. Dit was het gevolg van een windstille dag en snel wegvallende zonproductie, weet men. In de update staat men verder stil bij de zigzaggende gasprijs (op zoek naar evenwicht) en bij de 'tandem' waarin de gas- en emissierechtenprijzen met elkaar bewegen nu steenkool door de lagere gasprijs grotendeels uit de markt is gedrukt voor elektriciteitsopwekking.

Een zorg voor straks, als het vulseizoen voor de gasopslagen weer begint, is of er dan genoeg LNG deze kant op komt. We citeren uit de update van AgroEnergy: "Doordat de droogteproblemen bij het Panamakanaal langzaam minder worden, trekken er weer meer Amerikaanse LNG-tankers richting Azië. De gasprijzen liggen daar al enkele weken hoger dan in Europa. Dit verklaart mogelijk ook gelijk de opleving van de Europese gasprijzen; als Europa binnenkort de gasbergingen weer wil gaan vullen, dan moet er wel LNG aangetrokken worden. En daarvoor moeten de Europese prijzen dus dichter bij de Aziatische prijzen komen te staan."

Minister Jetten wijst in antwoord op Kamervragen vanuit GroenLinks-PvdA nog maar eens op het belang van LNG voor de Nederlandse gasleveringszekerheid nu de Russische en Groningse aanvoer gestopt is. Nederland produceert zelf geen LNG, en dus zijn daar geen klimaatzorgen bij Jetten (in tegenstelling tot bij GroenLinks-PvdA dat op een LNG-stop om die reden in de VS wijst). Nederland haalt wel veel LNG aan land. Daarvoor is groei van de importcapaciteit nodig.

Komend weekend wordt er eentje van 'maart roert z'n staart' met guur wisselvallig weer. De kachels kunnen aan, terwijl harde wind genoeg elektriciteitsopwekking belooft voor een EPEX-elektriciteitsprijs rond de 50 euro per megawattuur.

Wind- en zonneparken afschakelen bij drukte op stroomnet wordt makkelijker, meldt Nu.nl nu de ACM netbeheerders toestaat afspraken hierover vast te leggen in standaardcontracten.

De brandstofprijzen stijgen door hoge olieprijzen. De Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen voor Euro 95 en diesel zitten in de lift. De prijs voor een liter benzine staat voor het eerst in vijf maanden weer zo hoog als nu: 2,205 euro per liter vrijdag 22 maart. Een liter diesel kost 1,968 euro.

Het gasverbruik lag afgelopen winter bijna veertig procent lager dan gemiddeld over de jaren 2017 – 2021, de jaren voor de gascrisis begon, deelt RTL Nieuws na een blik op het nieuwe Nationaal Energiedashboard.