Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Werken aan toekomst tuinbouw met vleugje nostalgie

Demokas Vertify Zwethlaan nieuw leven ingeblazen

Tholen - "Iedere tuinder en veel Westlanders zijn hier weleens geweest", zegt Cor van Staalduinen al snel als we met hem in het atrium zitten van wat in de volksmond bekend staat als 'de oude demokwekerij'. De kenner weet dan dat het om kas op de kop van de Zwethlaan in Honselersdijk gaat. Die 'oude kas', die krijgt momenteel een upgrade. Vertify heeft namelijk het plan opgevat om de locatie nieuw leven in te blazen.

Cor van Staalduinen voor de ingang van de locatie Zwethlaan van Vertify

Uit de vergetelheid
"In juli 2020 zat ik met onze directeur Johan Kos om over de locatie Zwethlaan te praten. Ik vroeg hem toen om duidelijkheid: of stoppen en afstoten of de kas nieuw leven in blazen", blikt Cor terug. Hij is de bedrijfsleider van de locatie. Vanaf het moment dat het World Horti Center even verderop in Naaldwijk open ging, raakte de locatie Zwethlaan in de vergetelheid. Met de vraag naar kasruimte in het World Horti Center ging het al snel hard. "Vooral in coronatijd heeft het World Horti Center een vlucht gemaakt. Momenteel zitten we daar vol, maar onze kasruimte in Zwaagdijk ook." Daarmee kwam de kas aan de Zwethlaan weer in beeld.

De voorkant van de kas ligt pal langs de Veilingroute

"Alle afdelingen zijn weer actueel"
"Nu zijn we de Zwethlaan weer aan het moderniseren." Daarmee is voorzichtig een begin gemaakt na het gesprek met Johan in de zomer van 2020. "We zijn direct gestart met het schoonmaken van de kas en de kantoren. Vervolgens kwamen er weer een paar huurders in het complex. Er kwam weer leven in de brouwerij."

Als we eind februari even komen buurten bij Cor is het hele bedrijf weer operationeel. "Alle afdelingen zijn weer actueel. Onder meer het watergeefsysteem en de elektriciteitsvoorziening hebben we aangepakt. Ook zijn klimaatcomputers geüpdatet."

Buiten is een nieuw trafostation gerealiseerd.

WHC in het klein
De demokas aan de Zwethlaan stamt uit begin jaren 2000. "Toen was het een kas waarin we lieten zien hoe je aan de hoge draad kon telen met onder meer ook kettingbanen erbij. We groeiden van 5 naar 38 afdelingen en hebben in 2012 de kas nog vernieuwd."

Rond 2015 begon het idee van het World Horti Center echt te leven. Daar combineren ze kennis, business en scholing, ziet Cor, maar hij benadrukt dat aan de Zwethlaan datzelfde in het klein ook al gebeurde. "Kijk", wijst hij tijdens de rondleiding, "het lokaal is er nog." Momenteel wordt er bijvoorbeeld twee keer per week een training voor telers die willen leren over Het Nieuwe Telen gegeven.

De watertechnische ruimte is vernieuwd. Op de achtergrond het klaslokaal en de verbeterde elektriciteitsaansluiting.

Achter de schermen testen
Het voordeel van de locatie aan de Zwethlaan is dat het een plek is waar (experimenteel) onderzoek minder bekijks trekt. "Je kunt hier meer achter de schermen testen. In het World Horti Center is dat moeilijker. Alles wat bij het World Horti Center kan, kan hier ook, maar dan wat intiemer."

Een herinnering aan de laatste uitbreiding van de locatie Zwethlaan.

Cor geeft een voorbeeld. "Stel dat je een proef doet waarbij je wilt kijken of planten bij een bepaalde behandeling doodgaan. Dan is het dus niet per se erg als een kascompartiment na verloop van tijd een wat treurige aanblik heeft met dode planten. Bij bezoekers, die de context van een onderzoek niet weten, zou dat in het World Horti Center direct vragen oproepen. Hier kun je met veel minder bekijks onderzoek doen."

Cor merkt dat naast gewasbeschermingsproeven ook steeds meer aandacht is voor proeven gericht op techniek.

Stukje nostalgie
De kascompartimenten aan de Zwethlaan lenen zich zowel voor onderzoek in de sierteelt als in de voedingstuinbouw. "Dat is ongeveer vijftig-vijftig verdeeld", geeft Cor aan. Tijdens de rondleiding komen we onder meer allerhande proeven tegen, waaronder in tomaat waar in een pilot getest wordt met een teelt zonder zwavel, maar ook enkele zaken die aan vroeger doen denken. "Enkele oude platen laat ik denk ik wel hangen. Dat laat straks mooi zien dat dit een locatie is waar al een hele tijd aan de toekomst van de tuinbouw is gewerkt."

Een vleugje nostalgie

Aansluiten bij telerspraktijk
Aan het eind van het jaar hoopt Cor het vernieuwde kantoorgedeelte te openen. Ook aan de kassen blijft men verbeteringen doorvoeren. "We blijven wel realistisch. Ik denk dat we nog wel twee jaar bezig zijn met deze upgrade."

Nu de proeven weer lopen ziet de bedrijfsleider tevreden dat telers en techniekpartijen weer naar de locatie Zwethlaan trekken. "Je kunt hier makkelijk even snel langsrijden. Dat is precies wat telers soms zoeken als ze onderzoek doen. Bovendien is het soms ook een voordeel dat dit al wat oudere kassen zijn. Daarmee sluit ons onderzoek namelijk ook goed aan bij de praktijk van telers waar ook lang nog niet overal de allerhoogste, modernste kassen staan."

Voor meer informatie:
Cor van Staalduinen
Vertify
Zwethlaan 52
2675 LB Honselersdijk
+31 (0) 228 563 164
info@vertify.nl
www.vertify.nl