Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

KCB: In 2023 30 zaken voorgelegd aan Tuchtgerecht

In 2023 heeft het KCB gewerkt aan de evaluaties Structureel Toezicht en RIK, de samenwerking met logistieke dienstverleners tot een nieuwe cao voor de medewerkers van het KCB. Aan de hand van zes beleidsthema's uit het meerjarenbeleidsplan 'Samen klaar voor de toekomst' wordt in het jaarverslag in op de wijze waarop het KCB uitvoering geeft aan haar taak binnen de keten. Daarnaast heeft het KCB zich verder voorbereid op Brexit. Dit in nauwe samenspraak met het ministerie van LNV, de NVWA en de collega keuringsdiensten.

Over het kalenderjaar 2023 werd een positief resultaat voor belastingen behaald van € 228.129 (2022: € 3.483.844). De baten waren € 27.529.780 (2022: € 30.971.250), wat € 680.220 lager was dan de baten van € 28.210.000 die waren begroot. In 2023 heeft het bestuur ook geconcludeerd dat enkele tarieven niet meer in lijn waren met het 'kostenmakerkostendragerprincipe' en is besloten daarvoor een aanpassing door te voeren. Ten aanzien van de tarieven voor 2024 heeft het bestuur geconcludeerd dat het – om kostendekkend te kunnen opereren – noodzakelijk was de tarieven te verhogen met 10%. Deze stijging had te maken met de in 2023 gestegen prijzen, de voor 2024 verwachte prijsstijging van producten en diensten en de verwachte ontwikkeling van de lonen in 2024. Deze ontwikkeling ligt in lijn met wat er gebeurt in het bedrijfsleven en bij andere toezichthouders

Tuchtgerecht
In 2023 heeft het KCB 30 zaken voorgelegd aan het Tuchtgerecht. Deze zijn in 2023 allemaal behandeld tijdens een zitting van het Tuchtgerecht, zo blijkt uit het gepubliceerde jaarverslag In 2023 is in 25 zaken uitspraak gedaan door het Tuchtgerecht. In de andere 5 zaken volgt de uitspraak in 2024. In de uitspraken die zijn gedaan in 2023, heeft het Tuchtgerecht geoordeeld dat – op één zaak na – de ten laste gelegde overtredingen waren bewezen. In die 24 zaken zijn zowel onvoorwaardelijke als voorwaardelijke geldboetes opgelegd.

In de ene zaak waarin het Tuchtgerecht oordeelde dat de ten laste gelegde overtreding niet was bewezen, ging het om verpakkingswerkzaamheden waarbij de aanduidingsvoorschriften niet waren nageleefd. Hiervoor heeft het KCB zowel tegen de verpakker als tegen de opdrachtgever een tuchtzaak aanhangig gemaakt. Het KCB was namelijk van mening dat ook de opdrachtgever een overtreding had begaan door onvoldoende zorgvuldig te zijn geweest bij het geven van de opdracht. Het Tuchtgerecht oordeelde bij de verpakker dat de overtreding was bewezen, maar vond dat dit bij de opdrachtgever niet het geval was.

Bij 6 zaken waarin het Tuchtgerecht uitspraak heeft gedaan in 2023, is ook uitgesproken dat de in eerdere zaken opgelegde voorwaardelijke geldboetes geheel of gedeeltelijk ten uitvoer moesten worden gelegd. Binnen de proefperiode hadden de betrokken bedrijven opnieuw een overtreding begaan.

Voor meer informatie:
KCB
Louis Pasteurlaan 6
2719 EE Zoetermeer
088 - 30 88 20 0
kcb@kcb.nl

Publicatiedatum: