Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
3 bedrijven uit regeling gezet in 2023

Voorstel aanpassing RIK-regeling op tafel

In 2023 is de deelname van drie bedrijven aan het Reglement Interne Kwaliteitscontrole (RIK) beƫindigd. Het aantal overtredingen daalde van 20 in 2022 naar 13 in 2023.

In 2023 heeft een evaluatie van het RIK afgerond. Uit de evaluatie blijkt dat de RIK-regeling nog steeds voldoet aan het doel waarvoor deze is gemaakt in 2005, deelt het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) in het jaarverslag over 2023. Wel zijn er aanpassingen op komst.

De regeling verhoogt de naleving door deelnemende bedrijven en leidt tot minder controles van het KCB. Bedrijven die een goed functionerend kwaliteitssysteem hebben, ervaren de voordelen van deelname, stelt men. Daarbij is het ook zo, dat diverse bedrijven de gevolgen hebben ondervonden toen bleek dat ze niet voldeden aan de eisen uit de RIK-regeling. Zij kregen tijdelijk meer controles, die in rekening werden gebracht. In een aantal gevallen is de deelname daadwerkelijk beƫindigd.

Aanpassing RIK
De RIK-regeling functioneert in de kern goed en bedrijven geven volgens het KCB ook aan tevreden te zijn over het functioneren ervan. De regeling is voor bedrijven nog steeds aantrekkelijk genoeg om zich aan te melden voor deelname. Echter, veranderingen in de markt (o.a. de export VK, de logistieke dienstverlening) en de sector (o.a. schaalvergroting en specialisatie) vragen er wel om de RIK-regeling toekomstbestendig te maken. Dit vraagt aanpassingen van het KCB en de RIK-regeling in onder andere (de uitvoering van) de handhaving, het invulling geven aan specialisatie van bedrijven, automatisering en verbetering van de communicatie.

De aanbevelingen in het evaluatierapport zijn onderverdeeld in de vier thema's die essentieel zijn om de kwaliteit van het RIK te behouden en te versterken: Communicatie, Controlesystematiek, Handhaving en Audits. Een aantal aanbevelingen heeft een hoge prioriteit gekregen. Deze hebben voornamelijk betrekking op aanpassingen in het handhavingsdocument. Ook het oplossen van het probleem van deelnemende
telersverenigingen kan worden opgelost middels aanpassingen in het handhavingsdocument.

De voorstellen gaan over:

  • Aanpassen van het maximaal aantal handhavingspunten voor telersverenigingen.
  • Per controlebezoek van het KCB handhavingspunten toekennen aan 1 overtreding, wanneer partijen
    worden afgekeurd van hetzelfde product vanwege hetzelfde type gebrek.
  • Maximaal 1 handhavingspunt toekennen aan kleine partijen, ongeacht de aard van de overtreding

Communicatie
Begin 2024 worden de voorstellen afgestemd met de Commissie Toezicht kwaliteitsvoorschriften groenten en fruit en ter besluitvorming voorgelegd aan het KCB bestuur. Mocht de implementatie van de voorstellen leiden tot een aanpassing van het reglement, dan wordt dit ter goedkeuring voorgelegd aan het ministerie van LNV.

In 2023 is ook een aantal aanbevelingen opgepakt binnen het thema communicatie. Bedrijven die zich aanmelden voor deelname en bedrijven die veranderingen aanbrengen in de bedrijfsstructuur worden nu bezocht door de vakspecialist, samen met iemand van het secretariaat RIK. Ook zijn verbeteringen doorgevoerd in de communicatie met en vanuit het secretariaat RIK. In 2024 wordt het thema communicatie verder uitgewerkt, waaronder het verbeteren van de informatievoorziening via kcb.nl en uitleg van de controlesystematiek. Dit naast de uitwerking van de overige aanbevelingen.

Publicatiedatum: