Het Europees Parlement heeft een sterk standpunt ingenomen met betrekking tot de reductie van voedselafval. Het scherpt de eisen van het oorspronkelijk voorstel van de Europese Commissie verder aan. De lidstaten zullen tegen 2030 het voedselafval in de verwerking met 20% moeten doen afnemen vergeleken met de gemiddelde jaarlijkse niveaus tussen 2020 en 2022. Daarnaast wordt het doel gesteld om de voedselverspilling per hoofd van de bevolking in sectoren zoals de retail, de horeca en de huishoudens met 40% te verminderen.
De Europese Commissie had op 5 juli 2023 een voorstel voor de hervorming van richtlijn 2008/98/EG ingediend dat als doel een reductie van 10% in de voedselverwerkende industrie stelde, en van 30% in de retail, restaurants en voedseldiensten. Na de stemming in de plenaire vergadering van het Europees Parlement is de volgende stap de goedkeuring van de tekst door de Raad.
Bron: fepex.es