Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Walter Gubbels:

"Prima prijzen kasasperges, maar voor het mooie valt Pasen eigenlijk te vroeg"

Tholen - Ruim een maand zijn Walter en Ton Gubbels van Aspergekwekerij Gubbels uit Helvoirt aan de gang met de kasasperges. Dat seizoen verloopt bijzonder goed. "De prijzen zijn goed, maar ook de kwaliteit is echt super. We hebben vorig jaar een goed groeiseizoen gehad met veel zonuren. Ik hoor over de hele linie dat de kwaliteit boven verwachting is", aldus Walter. Zijn zorg zit dan ook veel meer bij de buitenteelt.

"Er zijn al wat buitentelers met folies en minitunnels in productie, maar het blijft letterlijk aanmodderen. Het is overal nog veel te nat geweest. Ik heb nu percelen waar het winterloof nog opstaat. Dat is natuurlijk foute boel. Die percelen hadden nu al mooi klaar moeten liggen", aldus de teler. Hij heeft besloten om te wachten tot het goed weer wordt. "Er zijn ook telers die de percelen al opgeploegd hebben, maar wij hebben besloten af te wachten. Het seizoen start nu toch al laat."


Ton en Walter Gubbels

"Pasen komt voor het mooie daarom eigenlijk te vroeg. Voor de kasasperges zullen de prijzen waarschijnlijk ongekend hoog zijn. En dat is leuk, maar in totaliteit gaat het natuurlijk maar over een heel klein volume en dat zet eigenlijk geen zoden aan de dijk. Veel liever hadden we wat meer product uit de minitunnels gehad. Als je dan met alle hectares een behoorlijk volume beschikbaar hebt voor iets lagere prijzen, dan heb je daar veel meer aan", aldus de teler.

Prijzen van de Dubbel A-asperges liggen vandaag de dag rond de 12,50 euro. "Bijzonder is ook dat de onderkant van de markt goed wordt betaald. Dat is echt wel een teken aan de wand, want dat is tenslotte ook een behoorlijk aandeel van het totaal. Ik verwacht deze week dan ook een hoog prijsniveau en dat zal richting Pasen alleen maar verder toenemen", aldus de teler die aangesloten is bij The Greenery.

De teler heeft dit jaar fors ingezet op een portaaltrekker met hoogspuit om de paden schoon te houden. "We streven ernaar om de onkruidbestrijding op nul te houden. Ik wil niet naar biologische teelt, want als het echt nodig is, wil ik kunnen ingrijpen, maar we hebben verwachten niet meer te hoeven spuiten. Het aantal beschikbare middelen wordt steeds minder en de consument wordt kritischer. Daarom zetten we in op deze wijze van verduurzaming", aldus Walter.

Naast de witte asperges blijft Gubbels ook groene en paarse asperges telen. "Dat blijven we doen. We hebben nog altijd veel klanten die naar onze winkel komen en die verwachten hier de drie kleurtjes te kunnen kopen. Daarom blijven we er een paar duizend vierkante meter paarse en een paar hectare groene asperges telen, maar de witte vormen onze hoofdmoot, waarbij ook het schillen een belangrijke activiteit is."

Voor meer informatie:
Walter en Ton Gubbels
Aspergekwekerij Gubbels
Nieuwkuykseweg 7b
5268 LH Helvoirt
Tel. 0411-641283
gubbels-asperges@hetnet.nl
www.gubbels-asperges.nl