Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
vervanging oude putten

Aanleg drie nieuwe aardwarmteputten Middenmeer gestart

Gisteren is in Middenmeer de boor de grond in gegaan voor drie nieuwe aardwarmteputten. Ennatuurlijk Aardwarmte, onderdeel van Ennatuurlijk, start daarmee met de grootste operatie om de eerste generatie warmteputten uit 2012 te vervangen. Dit is een zeer complexe operatie omdat warmtelevering aan klanten tijdens de aanleg continueert. In december moeten de nieuwe warmteputten alle drie aangesloten zijn op het bestaande netwerk. Daarmee zullen ze in volle productie zijn voor het volgende stookseizoen.



Sinds 2012

Het warmtenet Middenmeer leverde in 2023 meer dan 300.000Mwh aan warmte en warm water voor haar glastuinbouwklanten en 400 appartementen. Op de locatie Middenmeer wordt inmiddels al sinds 2012 gebruik gemaakt van aardwarmte als duurzame bron. Aardwarmte, ook bekend als geothermie, gebruikt de natuurlijke warmte van de aarde uit de ondergrond en is daarmee een lokale, betrouwbare én duurzame bron van warmte.

Grote investering in duurzame warmte
Alexander van Noort van Ennatuurlijk Aardwarmte: "De boringen in Middenmeer zijn de grootste boringen van het afgelopen jaar. Zeer complex ook, want we installeren namelijk drie nieuwe warmteputten op een terrein waar de hele bovengrondse installatie al is aangelegd en waar al een bestaand warmtenet op is aangesloten. De productie gaat door. Hiermee doen Ennatuurlijk en PGGM een aanzienlijke investering, en daarmee zetten ze een grote stap op het gebied van duurzame warmte."

Geen schade door geothermische boringen
Bij boringen voor aardwarmteputten wordt een specifieke techniek gebruikt: directional drilling of richtingsboringen. Deze techniek stelt ingenieurs in staat om nauwkeurig te bepalen waar ze boren en in welke richting, waardoor ze specifieke aardlagen kunnen bereiken zonder de structuur van de aardlagen te veranderen. Geothermische boringen worden zo uitgevoerd met een grote zorgvuldigheid en expertise. De technieken zorgen voor isolatie van de boring met verschillende lagen en maakt uiteindelijk een gecontroleerd gesloten systeem zonder overlast of kans op schade voor de aarde, haar grondwater en omwonenden.

Terug in oude staat
De aardwarmteputten die door deze operatie worden vervangen, herstelt Ennatuurlijk Aardwarmte in oude staat. Alexander van Noort: "Conform wet- & regelgeving zorgen wij ervoor dat na gebruik van de aardwarmteputten de originele staat van de ondergrond hersteld wordt en je dus niets meer merkt van historische winning. Dat zullen wij dus ook doen met de aardwarmteputten in Middenmeer die door de drie nieuwe putten worden vervangen."

Bron: Ennatuurlijk Aardwarmte

Publicatiedatum: