Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitbreiding datacenters op Agriport werd mogelijk na aanpassing kaart

Een 'kleine kring van bestuurders en ambtenaren' heeft stilletjes een kaart van de gemeente Hollands Kroon gewijzigd waardoor Amerikaanse techgiganten plots ruim baan kregen voor de bouw van mega-datacenters op Agriport A7. Een en ander blijkt uit een spijkerhard rapport van onderzoeksbureau Berenschot, waarover De Telegraaf schrijft. Zij ontdekten dat door de onverklaarbare vervanging van de kaart in de 'gebiedsvisie' plots extra kon worden gebouwd.

Het nieuwe college en de gemeenteraad lieten het onderzoek uitvoeren. Er lopen nog steeds rechtszaken over de hele gang van zaken. Ook is er nog een groot gebied aangewezen voor nieuwe datacenterontwikkelingen.

Kaart
De onderzoekers staan speciaal stil bij gerommel met een kaart. De onderzoekers schrijven in hun reconstructie van de gang van zaken: "Opvallend is de matige kwaliteit en de beperkte onderbouwing van dit kaartje. Middels enkele pijlen wordt op een onduidelijke kaart de ontwikkelingsrichting van Agriport A7 richting deelgebied B1 (en verder) aangegeven. De enige onderbouwing in de tekst is: 'Als er voldoende aantoonbare behoefte is aan nieuwe bedrijfsgrond of glastuinbouwgrond, ligt uitbreiding in de richting van onderstaande locaties voor de hand'."

Een verdere inhoudelijke onderbouwing voor deze ontwikkelingsrichting is niet 'zwart op wit' terug te vinden, stippen de onderzoekers aan. Wel schrijven zij dat vanuit verschillende gesprekspartners blijkt dat Microsoft op dat moment uitbreidingsmogelijkheden op Agriport A7 aan het verkennen was, dat er gedacht werd aan uitbreiding richting Venster-West, dat dit te klein was en dat daarom de grond ten noorden van Venster-West ook nodig was. "Als deze ambitie er was, dan moet dit bij de kleine kring van betrokken bestuurders en de ambtenaren bekend zijn geweest. Uiteindelijk stelt de raad de omgevingsvisie met het desbetreffende kaartje in 2016 zonder discussie vast. Daarmee werd de kaart onderdeel van het ruimtelijke beleidskader."

Escalatie
Berenschot deed onderzoek naar de besluitvorming over het vestigen van datacenters op Agriport A7 vanaf 2009. Het rapport is op 11 maart gepresenteerd aan de gemeenteraad. In een korte eerste reactie wijst het college op de gemeentewebsite erop dat in de onderzochte geen misstanden aangetroffen zijn in de besluitvorming over de ontwikkeling van Agriport A7 en de vestiging van datacenters én dat desondanks de boel in 2020 escaleerde en uitmondde in een publieke discussie waarover ook op dit kanaal aandacht is besteed.

In het rapport komt ook de glastuinbouw aan bod. Agriport A7 groeide gedurende de onderzochte periode uit tot groot glastuinbouwgebied. Daarbij is meermaals ook de 'synergie' tussen datacenters en glastuinbouw genoemd, omdat datacenters de via wkk's van tuinders opgewekte stroom zouden kunnen gaan gebruiken. Het rapport geeft zijdelings ook een inkijkje in de besluitvorming rond ontwikkeling van glastuinbouw op Agriport A7.