Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Freshfel Europe

"Voorstel Britse wetswijziging dreigt export Europese AGF te beperken"

Op 8 maart 2024 heeft Freshfel Europe zijn reactie ingediend op de consultatie van Defra, het Britse ministerie voor Milieu, Voeding en Plattelandszaken over de voorgestelde wijzigingen aan Uitvoeringsverordening 2019/2072. Deze wijzigingen, indien aangenomen, zouden extra controles en beperkingen opleggen aan de helft van de groente- en fruitexport van de EU naar Groot-Brittannië, zo stellen Freshfel Europe en het Britse Fresh Produce Centre.

Volgens Defra zouden producten zoals tomaten, paprika's, appelen, peren, druiven of aardbeien, die in 2022 goed waren voor een miljoen ton aan export, opnieuw geclassificeerd worden als producten met een gemiddeld risico en onderworpen worden aan strengere controles en bureaucratische procedures. Een andere 250.000 ton aan producten met een lager risico zou ook te maken krijgen met nieuwe administratieve procedures.

Freshfel Europe heeft zijn bezorgdheid geuit dat deze voorgestelde wijzigingen de kosten voor de export van groenten en fruit van de EU naar Groot-Brittannië aanzienlijk kunnen verhogen, met een geschatte toename tot £ 200 mln (€ 235 mln) aan directe en indirecte kosten. Dit zou de Britse markt minder aantrekkelijk kunnen maken voor EU-exporteurs, wat gevolgen zou hebben voor de voedselveiligheid, de vlotheid van de levering en de betaalbaarheid van groenten en fruit in het Verenigd Koninkrijk.

David Fernández, handelsbeleidsadviseur bij Freshfel Europe, merkte op dat de voorgestelde wijzigingen de voedselverspilling kunnen verhogen vanwege mogelijke vertragingen. Philippe Binard, algemeen afgevaardigde van Freshfel Europe, stelde dat deze regels een ongerechtvaardigde belemmering voor de handel vormen, gezien de lange geschiedenis van veilige handel in groenten en fruit tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Freshfel roept de Britse autoriteiten op om hun aanpak te heroverwegen en een overeenkomst met de EU te zoeken op het gebied van gezondheids- en fytosanitaire maatregelen die een soepele handel waarborgt. Freshfel vraagt aan Defra om duidelijke en flexibele regels te implementeren om de impact op de handel te minimaliseren en te voorkomen dat er opnieuw tekorten ontstaan in Britse supermarkten.

Bron: infoagro.com

Publicatiedatum: