Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Onze toegevoegde waarde zit hem óók in onze betrokkenheid bij innovatie”

Van diffuus via AR naar low-E-glas?

Tholen - Als het in de kassenbouw moeizaam gaat, dan merken ook glasleveranciers dat direct. "De markt heeft op zijn gat gelegen, maar het ziet er nu wel weer beter uit", constateert Michael Schmitz van Horti Glass.

Wel houdt de oprichter en directeur van de Westlandse specialist in tuinbouwglas eind februari nog altijd een kleine slag om de arm. "Net toen het na corona en het uitbreken van oorlogen iets rustiger werd, kreeg je het conflict in de Rode Zee … Gelukkig ziet 2024 er wel alweer een stuk beter uit dan de afgelopen twee jaar."

De komende tijd zitten Michael en zijn team weer veel om tafel met kassenbouwers om nieuwbouwprojecten te bespreken. "De komende tijd is de periode dat er over nieuwe projecten besluiten genomen gaan worden. Onze glaslevering voor nieuwbouwprojecten loopt eigenlijk altijd via kassenbouwers."

Nederland aanjager innovatie bij glasproductie in China
Het glas dat ze vanuit 's-Gravenzande leveren komt hoofdzakelijk uit China. "Dat is echt de wereldspeler op glasgebied." Bijzonder, maar ook weer niet heel verrassend voor wie weet welke rol Nederland in tuinbouwtechniek wereldwijd speelt, is dat als het op innovatie aankomt bedrijven zoals Horti Glass de Chinese producenten bijpraten over welke innovaties gevraagd worden.

Rond de tijd van de oprichting van Horti Glass in 2011 was dat diffuus glas. Michale stond even daarvoor aan de basis van de opmars van diffuus glas in de tuinbouw. "Bij Pieter van Gogh hebben we namens een ander bedrijf toen in 2008 voor het eerst op grote schaal nog diffuus glas met een AR-coating geleverd. Sinds 2012 leveren we als Horti Glass dat speciale glas rechtstreeks vanuit China, waar ik al sinds 2004 goede relaties met vaste partners onderhoud."


Diffuus glas

Van diffuus via AR naar low-E?
In 's-Gravenzande richten ze zich naar eigen zeggen vooral op het 'topsegment' van de markt. Dat betekent automatisch ook dat Michael en zijn team de innovaties op glasgebied goed in de gaten houden, en er waar mogelijk ook zelf aan de basis van willen staan. "Met diffuus glas was dat zo. In die begintijd was er nog weinig kennis en heb ik veel met telers en adviesbureaus gesproken. Bij Pieter van Gogh heb ik zelfs twee jaar lang wekelijks van allerlei metingen gedaan om nauwgezet te volgen hoe de teelt onder diffuus glas presteerde. Ook voor andere projecten heb ik dat in die tijd gedaan."

Inmiddels is dat niet meer aan de orde, constateert Michael. "Diffuus is goed bevonden door de tuinbouw. Daarmee is mijn adviesrol hierin minder." Een nieuwe ontwikkeling waarin de markt de laatste jaren interesse toont is low-E-glas. "Wij zijn hier niet de voorloper in geweest, maar wel houden we met onze partners de ontwikkelingen goed in de gaten en zijn we zelf ook bezig met low-E-glas. Als de innovatie namelijk echt doorzet, dan willen wij onze klanten hier goed van kunnen voorzien."

Of low-E-glas net zo'n vaart gaat nemen als eerder diffuus glas en later AR-gecoat glas, weet Michael nu nog niet. "Vanwege de hoge energieprijzen is energiebesparing actueel, maar het is volgens mij nu nog wel een kwestie van de juiste balans vinden tussen wat je wegfiltert aan licht en de kostenbesparing in energie die het oplevert."


Diffuus glas+AR

Toegevoegde waarde leveren bij toename concurrentie
De glasspecialist gaat begin maart weer naar China om daar met vaste partners bij te praten over de laatste glasontwikkelingen. Kun je nog steeds meer halen uit hetzelfde, uit 'gewoon een stuk glas'? Michael is overtuigd van wel. "Denk bijvoorbeeld aan een nog betere lichtdoorlatendheid door enerzijds low-E en anderzijds een AR-coating. Je bent met elkaar telkens op zoek naar de optimale balans."

Ondertussen draait het naast al het onderzoek en ontwikkeling in de tuinbouwmarkt ook nog gewoon om hectares draaien. Dat doet Horti Glass via kassenbouwers in de thuismarkt, waar onder meer een grote uitbreiding bij een tomatenteler op de rol staat voor dit jaar, maar ook verder weg. "In het Midden-Oosten is, ook de afgelopen ietwat moeizamere jaren, de vraag goed geweest. En dat is nog steeds zo."

Afhankelijk van in welke teelten er veel gebouwd wordt zien ze bij de glasleverancier dan vervolgens of er meer om AR-gecoat glas gevraagd wordt of juist niet. "Teel je tomaten, dan is de behoefte aan licht simpelweg groter dan bij sommige potplanten. De vraag naar specifieke soorten glas gaat daarom altijd in golven. Daar waar ze goed gedraaid hebben, wordt er gebouwd en daar past dan doorgaans ook een specifieke glasvraag bij."

Aan Horti Glass vervolgens om te zorgen dat het glas er in alle soorten, maten en specificaties is. "Wij leveren wat de markt vraagt, maar onderscheiden ons door meer dan alleen dat te doen. We blijven betrokken bij innovaties en ontwikkelingen. In een markt waarin er sinds onze oprichting meer concurrentie bij is gekomen is juist dat onze toegevoegde waarde."

Voor meer informatie:
Horti Glass
Franklinstraat 3c
2691 HB 's-Gravenzande
+31 (0)174-820223
info@hortiglass.com
www.hortiglass.com