Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jacco Van Der Wekken, CEO Delphy:

“Als je kennis goed toepast kun je heel veel doen in duurzame teelt”

Jacco Van Der Wekken, CEO van Delphy, is te gast geweest in de podcast Leaders of Food. Het bedrijf doet onderzoek naar de beste teeltmethoden voor tal van teelten.

"Wij vertalen knelpunten of kansen in de markt tot een onderzoeksvoorstel en voeren daar onderzoek naar uit. We doen dat echt samen met de teler want die is continu betrokken bij het onderzoek. Vaak is het zo dat de bedrijven met de meeste kennis de meeste vragen hebben. Het is een soort wisselwerking waarbij telers vragen stellen over de beste teeltmethoden en wij die op maat aanleveren."

In de uitzending vertelt hij dat zijn vader akkerbouwer was. "Als ik uit school kwam ging ik eerst bij mijn vader helpen. Mijn broer heeft het bedrijf overgenomen en er een glastuinbouwbedrijf van gemaakt waar tulpen en andere snijbloemen gekweekt worden."

Vroeger voorzag de overheid telers van advies en kennis. Toen Jacco bij DLV werkte, de voorganger van Delphy, besloot de overheid het bedrijf te koop te zetten. "Eerst waren we de opdracht van de overheid aan het uitvoeren maar bij de verkoop richten we ons op de klant. Klanten die echt verbetering wilde in hun teelt."

Druk op sector
In de jaren '90 moest de tuinbouw steeds meer gaan opleveren en kwam er meer druk vanuit de maatschappij om milieuvriendelijker te telen. "Het was nieuw voor telers dat de overheid hun randvoorwaarden ging opleggen. De overheid schreef voor om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en rekening te houden met het milieu. In die tijd ontdekte we dat als je kennis goed toepast je heel veel kunt doen in duurzame teelt."

"Wij vertalen fundamentele innovaties van bijvoorbeeld de WUR naar praktijkoplossing. Wat is bijvoorbeeld de invloed van veranderingen van het lichtspectra op plantengroei? We betrekken de teler zo vroeg mogelijk bij dit soort onderzoeksprojecten. Elke keer moeten we de puzzel opnieuw leggen. De energiecrisis leidde ertoe dat we gingen nadenken hoe we energiezuiniger kunnen telen."

Een ander belangrijk onderzoekspunt is om de juiste hoeveelheid vocht aan planten in de buitenteelt toe te passen met het water wat je hebt. "Dat is in Nederland, maar met name in Zuid-Europese landen en Afrika belangrijk. 70% van onze omzet komt uit Noordwest- Europa."

Kern van het werk
"De plant begrijpen is de kern van ons werk. Hoe stuur je bijvoorbeeld de plant van vegetatief naar generatief? De plant is hetzelfde in verschillende landen maar het klimaat in landen verschilt. Als je weet hoe de plant groeit, welke meststrategie er nodig is, kun je met de juiste rassen telers in Senegal adviseren."

Delphy realiseerde de winterteelt van aardbeien die nu in de supermarkt liggen. Ook bouwde het een op afstand gestuurde kas in Kazachstan. Het klimaat van de kas is te regelen vanaf afstand. Binnenkort vliegt Jacco naar Saoedi-Arabiƫ om daar kennis uit te wisselen.

Bron: Leaders in Food

Publicatiedatum: