Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe directeur Stolze: Focus op Nederland mét 'strategische keuzes voor buitenlandse projecten'

Tholen - Hendrik Jan Brandenberg is eind 2023 aan het roer gekomen bij Stolze als Managing Director. In die eerste maanden is hij aangenaam verrast door de mensen van zijn nieuwe werkgever. "Wat een mooie club is dit, zeg. Ik ben oprecht onder de indruk van de collega's. De neuzen staan de goede kant op en het kennisniveau is hoog. Dat zijn mooie uitgangspunten om Stolze naar een nog hoger plan ofwel de volgende fase te brengen."

Hendrik Jan vertelt dat hij alle medewerkers in het begin persoonlijk gesproken heeft. Hij heeft veel informatie gekregen over hoe zij naar het bedrijf kijken, hoe zij Stolze en de markt beleven. Deze antwoorden, tezamen met de input uit de markt heeft hij gerubriceerd en vervolgens gebruikt om nieuwe plannen voor het bedrijf te maken. Hendrik Jan: "Met deze plannen staat het bedrijf klaar voor de toekomst, met een versterkte focus op klantgerichtheid en de positie van Stolze als een topwerkgever. In een succesvol bedrijf wordt goed gezorgd voor klanten, collega's en leveranciers."

Om alle collega's te betrekken bij het bedrijf wordt er ieder kwartaal een bijeenkomst georganiseerd waarin zowel de plannen als behaalde successen worden gedeeld, hierdoor is iedereen altijd en overal van op de hoogte.


Hendrik Jan Brandenberg

Werken in teams
Stolze heeft ongeveer 160 medewerkers. Een bedrijf waarin gewerkt werd in een afdelingsstructuur. Dat is veranderd vanaf 1 december 2023, er zijn nu teams samengesteld en zo'n team is verantwoordelijk voor het project. Hendrik Jan: "Het aantal overdrachtsmomenten wordt daardoor geminimaliseerd. Dat is voor iedereen maar vooral voor de klant erg fijn. De klant staat weer centraal."

Hendrik Jan: "De klantbenadering en betrokkenheid is hoog. Een team functioneert als het ware als een klein bedrijf. Allemaal voor hetzelfde doel en zonder overbodig overleg. Er is dus zo min mogelijk ruis in de communicatie."

Integraal denken
Stolze is een onderdeel van GreenV. GreenV heeft technologieën, kennis en ervaring in huis om als groep complete glastuinbouwprojecten aan te bieden. Met dat netwerk van bedrijven bieden ze wereldwijd geïntegreerde oplossingen voor de teelt van groente tot sierteelt en van superfoods tot zachtfruit. Hendrik Jan ziet een toekomst in het integraal denken: "Leden van de groep gaan informatie uit hun systemen met elkaar delen. Dit voordeel komt vooral naar voren bij projecten waar meerdere disciplines samenkomen. GreenV heeft op dit moment alle facetten in huis om integraal een state-of-the art kas te kunnen neerzetten van de kas tot installaties en van intern transport tot service."

Praktisch gezien zal zich dit in de nabije toekomst vertalen in meer automatisering over de verschillende disciplines heen. Dit houdt in dat de besturing meer gedigitaliseerd en gecentraliseerd wordt. Vanuit de diverse systemen wordt dan de informatie ontsloten die zal worden uitgelezen en gebruikt. "Er bestaat al veel, maar er zijn nog veel meer stappen mogelijk op het gebied van integratie van systemen waardoor er nieuwe inzichten ontstaan die uiteindelijk tot een beter product voor de kweker en een hoger rendement voor de investeerder zullen leiden. Zonder twijfel, daar gaan we naartoe," voegt Hendrik Jan toe.

Effect van schaalvergroting
De projecten worden groter en investeerders sluiten aan in de tuinbouw. Investeringsmaatschappijen zijn uiteraard nog meer financieel gedreven dan de partijen waar de glastuinbouw vroeger mee aan tafel zat. Het belang van ROI (Return on Investment) en Total Cost of Ownership is niet meer weg te denken. Hendrik Jan: "In Nederland weten telers heel goed wat ze willen, kunnen en nodig hebben. Zodra er partijen van buiten de sector om de hoek komen, veranderen de gespreksonderwerpen met name ook omdat hier een veel grotere adviesbehoefte is. Hier zijn Stolze en haar zusterbedrijven van GreenV in haar kracht om zowel vanuit een individuele discipline als ook vanuit een integraal perspectief te kunnen adviseren."

Een groot deel van de omzet van Stolze komt uit Nederland. Dat blijft ook zo. Dat heeft zeker ook de focus. Er worden daarnaast wel strategische keuzes gemaakt voor projecten in het buitenland.

Stolze Academy
Hendrik Jan Brandenberg is inmiddels een paar maanden actief als Managing Director bij Stolze. Als je vraagt naar wat hem positief verrast is het wel de sfeer waarin wordt gewerkt. "Er is een actieve personeelsvereniging en er zijn veel en goede onderlinge contacten. Kortom, ook naast het werk hebben we veel plezier met elkaar en dan, maandag weer als collega's klaarstaan voor onze klanten en megaserieus ons werk doen. Daar ben ik nu trots op."

Binnen Stolze starten ze dit jaar met de Stolze Academy. In deze Academy wordt een diversiteit aan opleidingen geboden, Van vakinhoudelijke opleidingen tot competentiegerichte opleidingen. Stolze wil er zo voor zorgen dat de kennis van hun mensen op peil is en dat potentiële nieuwe collega's ook graag bij hen komen werken.

Nederlandse tuinbouw te bescheiden
De glastuinbouw in Nederland is een belangrijke sector in de Nederlandse economie. Hendrik Jan denkt dat de sector wat te bescheiden is richting de politiek. De PR zou beter moeten, vindt hij. Dat is belangrijk. "Voor Nederland is de glastuinbouw te belangrijk om hier niet vol op in te zetten. Dat moeten ze in Den Haag weten. Kijk alleen maar naar duurzaamheid. Als er één sector duurzaam is, is het de glastuinbouw wel. Dat, gecombineerd met het economisch belang en de werkgelegenheid, moet toch ruim voldoende zijn om de sector geen strobreed in de weg te leggen."

Transparantie en samenwerken
Zoals omschreven wordt er actief samengewerkt tussen de verschillende GreenV bedrijven. Daarnaast, zo benadrukt Hendrik Jan, is ieder bedrijf wel zelf verantwoordelijk voor haar eigen resultaat en koers. "We waren in het verleden allemaal succesvol als zelfstandige bedrijven en het is ook de visie dat iedereen die kracht behoudt."

Voor meer informatie:
Stolze
Honderdland 781
2676 LV Maasdijk
Tel: +31 85 237 5000
info@stolze.nl
www.stolze.nl