Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Stroomprijs duikt drie dagen op rij onder 0

Drie voorjaarsdagen met genoeg wind en zeker vrijdag en zaterdag ook volop zon hebben voor een reeks negatieve uren voor elektriciteit gezorgd. Drie dagen op rij zakte de elektriciteitsprijs rond het middaguur enkele uren tot onder 0. Vandaag, op maandag, regent het en ligt de EPEX-dagprijs op ruim 76 euro per megawattuur. De daggasprijs op de TTF opende maandag op 26 euro.

De reeks met negatieve uren is volgens marktanalisten een voorbode voor wat komen gaat. Met de opmars van zonnepanelen en ook windmolens wekken we op zonnige, winderige dagen dusdanig veel elektriciteit op dat we het bij lange na niet allemaal zelf kunnen verbruiken.

TenneT-data laten voor alle drie de dagen onbalanspieken zien. Vrijdagochtend tot 1887 euro per megawattuur, zaterdag drie keer tot dezelfde piekprijs en ook zondag twee keer.

Erik van Boekel van Encast gaat op LinkedIn in op de reeks negatieve uren. Hij signaleert dat we ons van gekkigheid soms geen raad weten met de opgewekte elektriciteit van bronnen die niet uit kunnen, niet uit mogen of die als gevolg van subsidie zelfs bij negatieve prijzen nog kans zien geld te verdienen. "Bij negatieve uren gaan we steeds gekkere dingen doen, ik hoor steeds absurdere dingen om energie te verkwanselen alleen maar om geld te verdienen waarmee we de business case voor zon verslechteren en onze netkosten vergroten."

Ook op LinkedIn, een bericht van Jan Willem Zwang van Stratergy over regelvermogen 2. In een markt met steeds vaker onbalans is dit van de drie stadia van noodvermogen volgens velen het stadium waarin voor ondernemers, ook de in de glastuinbouw, momenteel het meeste economisch rendement te halen valt. Het valt de energiespecialist op basis van TenneT-data op dat TenneT in februari 2,5 tot 3 keer zo snel heeft moeten op- en afregelen als in januari. En in maart tot nu toe nog sneller. "'Het is dan ook niet vreemd dat we in februari 11,2% van de tijd in regeltoestand 2 zaten en in maart nu al in 9,7% van de tijd. In januari was dit 'maar' 8,9%", weet Jan Willem die zich wel afvraagt of dit allemaal wel zo goed is voor de energietransitie.

Ook Duitsland maakt stappen in de opwek van groene energie, zo blijkt uit een bericht van Bloomberg dat op BNR gedeeld wordt. Duitsland haalde in 2023 meer energie uit wind dan uit kolen.