Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: "Situatie voor WKK een stuk rooskleuriger"

Na dinsdag is de TTF-gasprijs weer gaan zakken. Daarmee is de gestaag stijgende lijn sinds eind februari doorbroken. Vrijdagochtend handelde daggas rond de 26,5 euro per megawattuur. Op de elektriciteitsmarkt is het vandaag weer eens prijs met negatieve uren. Zon en wind drukken de prijs vanaf 12 uur tot vanmiddag 15 uur onder 0. De gemiddelde EPEX-dagprijs ligt op ruim 54,5 euro. Fors lager dan de afgelopen dagen.

In een nieuwe weekupdate wijst AgroEnergy erop dat de elektriciteitsprijs harder steeg dan de gasprijs. Op zoek naar verklaringen voor de tijdelijke opwaartse prijsbeweging komt men vooral uit op meer handelaren zijn zijn ingestapt op het relatief lage prijspeil. "Het geluid in de markt is dat veel partijen 'short' zijn gegaan in de periode dat de prijzen daalden en dat er weer meer gekocht wordt nu er voorlopig een bodem lijkt te zijn bereikt."

In de update lezen we ook dat door de oplopende emissierechtenprijs de elektriciteitsprijzen relatief harder gestegen zijn dan de gasprijzen. "De periodes tot eind 2026 zijn week-op-week zes tot acht procent opgelopen. Hierdoor staan de spark spreads er nu beter voor en de warmtekosten zijn gedaald. Doordat elektriciteit vorige week al harder opliep dan gas ziet de situatie voor een WKK er een stuk rooskleuriger uit dan twee weken terug."

Nu de dagen langer en zonniger worden, is de verwachting dat de EPEX-prijzen overdag omlaag gedrukt worden, stipt men ook nog aan in de update die hier in zijn volledigheid te lezen is. "De typisch zomerse M-curve komt daarmee weer langzaam terug, waarbij op zonnige dagen het ochtendblok tussen 07.00 en 10.00 uur en het avondblok tussen 17.00 en 20.00 uur veel hoger geprijsd zijn dan de overige uren. Op dit moment wordt voor dit weekend een gemiddelde EPEX-prijs van 47 €/MWh ingeschat en voor de werkweek daarna 75 €/MWh. Voor daggas is dit respectievelijk ca. 25,2 en 25,5 €ct/m3."

Duurzame energie versnellen en tegelijk de optie houden om zelf olie en gas te winnen. Het lijkt strijdig met elkaar, maar Nederland en Europa zouden er goed aan doen als we onze veiligheid willen versterken, zeggen experts tegen de NOS.

De kosten van het eerste grote CO2-opslagproject onder de Noordzee zijn in vijf jaar tijd opgelopen tot bijna drie keer de begroting. Dat blijkt uit onderzoek van NRC (€) over project Porthos. Ook heeft het project vertraging opgelopen.