Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Menselijk contact belangrijk in keuze voor geothermie"

Duijvestijn Tomaten in Pijnacker gebruikt geothermie als verwarmingsbron. Martin van der Hout, programmaregisseur bij Greenport West-Holland vertelt in de podcast van NVDE: "Geothermie is hetzelfde als aardwarmte. Omdat het dieper dan 500 meter is, noemen we het mijnbouw. Je boort twee putten in de grond op twee kilometer diepte waar een laag warm water zit. Via de ene put haal je warm water eruit en via de andere put voer je het water waaruit je het water hebt gehaald weer terug. Op die manier blijft de druk in de bodem gelijk. Het kan zes jaar duren voordat zo'n put geboord mag worden."

Ted Duijvestijn van Duijvestijn Tomaten in Pijnacker vertelt dat er interesse nodig is voordat iemand investeert in zo'n vorm van verwarming. "Het menselijk contact was heel belangrijk en de reden waarom deze innovatie tot stand kwam. Nieuwsgierigheid is ook belangrijk. We hebben naar de lange termijn gekeken in de beslissingen om voor geothermie te gaan." De tomatenteler wil op die manier anticiperen op de steeds stijgende gasprijzen in de toekomst.

Ook andere tuinders passen innovaties toe in de vorm van warmtepompen en ontvochtigers. Martin: "Samenwerking is een goed middel om klimaatneutraliteit van de glastuinbouw te realiseren. De glastuinbouwsector is de enige sector die uitspreekt dat ze in 2040 energieneutraal wil zijn. Al een jaar of twintig is te zien dat het energieverbruik van de sector daalt. Omdat er seizoens- en dagverschillen zijn kan geothermie nog niet overal toegepast worden. De gasprijs varieert heel sterk en daarmee ook de energieprijs."

Luister hier de podcast van NVDE.

Publicatiedatum: