Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Installaties gaswinning Groningen worden dit voorjaar ontmanteld

In 2023 werd 48 procent van de elektriciteit opgewekt door windmolens, zonnepanelen en biomassacentrales. Met name die eerste twee zijn ook het afgelopen jaar weer hard gegroeid, zo becijfert het CBS. In 2023 werd in totaal 120 miljard kWh elektriciteit geproduceerd, 1 procent meer dan een jaar eerder. Uit fossiele bronnen was dat 58 miljard kWh, een daling van 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Uit kolen en aardgas werd minder elektriciteit geproduceerd, respectievelijk 38 en 4 procent minder.


grafiek: CBS

De productie van elektriciteit uit wat bij het CBS 'hernieuwbare bronnen' heet, steeg in 2023 naar 57 miljard kWh. De elektriciteitsproductie uit windenergie nam vergeleken met het jaar daarvoor met 35 procent toe naar 29 miljard kWh. Deze groei komt mede door een toename van het opgestelde vermogen van windmolens, zowel op land als op zee. De totale capaciteit van windmolens kwam in 2023 uit op 11 GW.

In 2023 werd er 21 miljard kWh aan elektriciteit uit zonne-energie opgewekt. Een toename van 24 procent vergeleken met een jaar eerder. Belangrijke oorzaak was de toename van het geplaatste vermogen aan zonnepanelen(+ 4,3 GW).

8 keer hoger
Wil je als bedrijf nog een extra elektriciteitsaansluiting, dan is dat vrijwel onmogelijk geworden. Vraag het aan demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten en hij 'herkent de signalen en erkent de zorgen' - en gaat over tot de orde van dag. Hoe groot die zorgen zijn zet de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) hier op een rijtje. "De (energie-, red.)lasten zijn voor Nederlandse bedrijven minstens 8 keer hoger dan elders (in Europa, red.)."

Blok beton
In antwoord daarop debatteerde de Tweede Kamer gisteren over een wet die ervoor moet zorgen dat het Groninger gasveld per 1 oktober dit jaar definitief moet worden gesloten. Symbolisch, want er komt in feite al geen gas meer uit de grond, maar de installaties moeten ook daadwerkelijk ontmanteld worden. De sloop stond in principe ook al op de kalender, namelijk per 1 oktober, maar dat moet eerder al - en daar ging het debat over. En, het zal u niet verbazen, daar is de Kamer voor 'als een blok beton' (weet ND, €).

In gesprek met BNR zegt demissionair minister van Mijnbouw Hans Vijlbrief dat het aanhouden van een waakvlammetje 'ongewenst is'. Daar voegt hij aan toe 'dat hij niet garanderen dat we geen problemen krijgen met onze gasvoorziening', maar 'dat het risico daarop heel klein is'.