Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oesterzwammerij wint Themaprijs ‘Circulair Ondernemen’

Stolk Brothers wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2024

Tholen - Stolk Brothers is uitgeroepen tot winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024, terwijl Oesterzwammerij de Themaprijs 'Circulair Ondernemen' mee naar huis mocht nemen. De prijzen werden gisteren uitgereikt in de Arendshoeve in Aalsmeer door niemand minder dan astronaut André Kuipers en directeur-generaal Agro bij LNV Marten van den Berg.


Pieter en David Stolk geflankeerd door (links) Michiel F. van Ginkel (voorzitter Tuinbouw Ondernemersprijs) en André Kuipers, en rechts Marten van den Berg (LNV) en Kirsten Paulus (dagvoorzitter)

Stolk Brothers werd o.a. tot winnaar uitgeroepen vanwege de gedurfde implementatie van een volledig veenvrije teelt. Daarnaast waardeert de jury het bijna 100 jaar bestaande familiebedrijf om de biologische teelt en recente investeringen die het bedrijf in de nabije toekomst zullen aansluiten op een collectieve duurzame warmtevoorziening. Daarnaast doet de kweker 'biodiversiteitsproeven' rond de kas.


Oesterzwammerij neemt de Themaprijs 'Circulair Ondernemen' in ontvangst

Oesterzwammerij speelt zichzelf in de kaart met een circulair teeltprincipe, namelijk op koffieprut. Deze vorm van teelt is 'reproduceerbaar, en daarmee schaalbaar', en verder is de jury gecharmeerd van de presentatie van de zwammen als vleesvervangers. Daarnaast heeft het bedrijf leuke connecties gelegd met o.a. de horeca middels de Oesterzwam Mini-Kroketjes en het Lekker Zwammen bier.


André Kuipers

André Kuipers
De uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs vond dit keer plaats in de Arendshoeve in Aalsmeer en had een bijzondere spreker: André Kuipers. De man was twee keer op missie naar het ISS (International Space Station) en kan levendig vertellen over zijn belevenissen daarboven en de 1001 nuttige toepassingen van ruimtevaart. Hij liet mooi zien wat 'we' zoal kunnen waarnemen en ook hoe de mens het aardoppervlak verandert. Dat is niet louter fraai, met name de snelheid waarmee we alle bossen wegvegen is choquerend. Hij ziet echter een mooie uitdaging voor de tuinbouw op het vlak van verduurzaming van de productie en uiteraard ook voor het mede mogelijk maken van teelt in de ruimte en op Mars ('maar i.v.m. de straling moet het daar wel ondergronds').


Blik in de zaal

Op de aansluitende borrel, waar o.a. een 'Lekker Zwammen' biertje kon worden genuttigd, werd er uitgebreid op doorgepraat.