Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Standaard' breedkapkas op 'uitzonderlijke hoogte' toegepast bij bijzondere vertical farm

In de Chinese hoofdstad Beijing is onlangs een vertical farm van 3500 vierkante meter opgeleverd. Diverse Nederlandse partijen waren betrokken bij bouw en ontwerp. Van Bergen Kolpa Architecten ontwierp het opvallende project voor tuinbouwbedrijf AgriGarden en de Chinese Academy of Agricultural Science CAAS. De vertical farm gaat als innovatiecentrum voor stedelijke voedselproductie voor China fungeren.

De Vertical Farm is gebouwd op de campus van de Chinese Academy of Agricultural Science. Dat is het innovatiecentrum voor groente- en fruitteelt van Beijing en de rest van China. Het transparante drielaagse gebouw vormt de prominente entree tot de onderzoeksfaciliteiten van de campus en kijkt uit over de stad en de ringweg in het centrum van Beijing.

Er is voor de bouw gebruik gemaakt van gefacetteerde glazen gevels en een monumentale entreehal. Het gebouw bestaat uit een bijzonder slanke staalconstructie die zich met een serie transparante erkers aftekent tegen de hemel van Beijing. De erkers laten gedurende de gehele dag refelectieloze inkijkjes naar binnen en naar buiten toe. In de avond toont het gebouw met zijn verschillende LED-lichtsoorten zich als een baken in de stad.

Vertical Farm Beijing geeft daarmee volgens de architecten 'een markant, architecturaal gezicht aan tuinbouw in de stad.' "Met zijn hergebruik van water, passieve warmtewinning en natuurlijke koeling toont het gebouw hoe op duurzame wijze voedsel kan worden geproduceerd in de stad."



Gebouw voor innovatie en educatie
In het 3.500 m² grote gebouw verdeeld over drie verdiepingen bevinden zich verschillende teeltsoorten rond de entreehal. Een educatieve routing door het gebouw leidt de bezoekers langs vrucht- en fruitbomen in de vollegrond, geautomatiseerde verticale slateelt, fruitteelt onder LED -icht en een dakkas met teelt van tomaat en komkommer onder daglicht. "Een van de uitdagingen was om de lichtcondities voor verschillende teeltsoorten in één gebouw samen te brengen zodat zowel groente- als fruitteelt in één omgeving kunnen worden beleefd", zegt Jago van Bergen, van van Bergen Kolpa Architecten.

"Voor Vertical Farm Beijing hebben we de standaard breedkap kas verder geperfectioneerd en op een uitzonderlijk hoogte toegepast waarmee een efficiënte en kolom vrij overspanning mogelijk was, deelt Michel La Crois, CEO van Ammerlaan Construction. Het kassenbouwbedrijf en Hebucon verzorgden de constructie en de kassenbouw.

Duurzaam water- en energiegebruik
In dit gebouw gaat geen druppel water verloren, deelt het architectenbureau verder. Bij het irrigeren van de planten wordt het restwater gerecycleerd en hergebruikt. Voor de klimaathuishouding van het gebouw wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie en koeling op basis van verdamping. Voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van passieve warmtewinning van de zon en de restwarmte van de LED-belichting.

"Vertical Farm Beijing maakt het mogelijk planten duurzaam te kweken in voedselrijk water, waarbij het daglicht dat ze nodig hebben wordt aangevuld door kunstmatige bronnen. Sommige hulpbronnen die in de stad als nutteloos worden beschouwd, kunnen worden hergebruikt in verticale tuinbouw, zoals nutriënten uit rioolwater en koolstofdioxide in de lucht", aldus Mr. Marco Chang, deputy manager van Beijing AgriGarden.

Foto's: Weiqi Jin

Voor meer informatie:
Van Bergen Kolpa Architecten
post@vanbergenkolpa.nl
www.vanbergenkolpa.nl

Publicatiedatum: