Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recirculatie in grondteelt zorgt niet voor groeiremming

Recirculatie in de grondteelt hoeft niet te leiden tot groeiremming. Dat blijkt uit een onderzoek bij tien telers mede mogelijk gemaakt door Stichting Kennis in je Kas. Technische aanpassingen zijn bij grondtelers vaak wel vereist. Zo moet de bypass-doseerunit worden vervangen door een substraatunit met mengbak voor een optimale dosering van meststoffen. Daarnaast moet de bemonsteringsfrequentie omhoog om variaties in het wortelmilieu te signaleren, en kan de watergift waarschijnlijk geoptimaliseerd worden door meer water te gaan geven naar behoefte via sensoren en bijvoorbeeld de virtuele lysimeter.

Diverse grondtelers staan nog aarzelend tegenover het hergebruik van drainagewater omdat groeiremming is geconstateerd bij recirculatie. In substraatteelten is er al veel ervaring met recirculatie, maar in de grondteelt is er pas de laatste jaren meer ervaring met hergebruik van drainagewater. De ervaringen zijn wisselend. In het project 'Kringloopbestendig telen in grond en op zandbedden' is gezocht naar handvatten voor grondtelers om de omschakeling te maken naar 'circulair', door het drainagewater op te vangen, schoon te maken en her te gebruiken. Welke knelpunten treden op en welke technische of praktische oplossingen kunnen worden aangereikt om de recirculatie van drainagewater te verbeteren?

Uit het onderzoek zijn geen stoffen naar voren gekomen die bij recirculatie ontstaan en tot groeiremming kunnen leiden. Groeiremming zou wel kunnen ontstaan door het hergebruiken van drainagewater, zonder een aanpassing te doen in toegepaste techniek van watergift en bemesting. Het uitgangswater (vaak ook slootwater) en het drainagewater heeft vaak een sterk wisselende EC. Bij de gift wordt dezelfde EC aangehouden, maar daar kan dan de nutriƫntensamenstelling behoorlijk wisselen. Doordat er beperkt wordt bemonsterd, kan het zijn dat dit niet wordt opgemerkt, maar dat dit wel problemen geeft in de teelt. Daarnaast geldt voor de freesia dat het voorkomen van ziekten in het plantmateriaal een risico vormen voor recirculatie.

Lees hier het hele verslag bij Stichting Kennis in je Kas.

Publicatiedatum: