Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wie wint de Tuinbouw Ondernemersprijs?

Op woensdag 6 maart wordt de Tuinbouw Ondernemersprijs weer uitgereikt en zoals elk jaar dingen vier genomineerden mee naar de prijs. Dit jaar zijn dat Iribov, VDE Plant, Stolk Brothers en Roobeek Group.

In onderstaande stellen de vier bedrijven zich nader aan u voor.

Iribov: "Snelle groei is zowel een kans als een uitdaging"
Iribov is een dienstverlenend weefselkweekbedrijf in Heerhugowaard, met vestigingen in Macedonië, Ghana en Brazilië. Naast weefselkweek biedt Iribov toegevoegde waarde door diensten vanuit hun analys lab, zoals onder andere DNA-onderzoek, flowcytometrie, moleculaire markers, cytologie en ziektetoetsen. En dat voor meer dan 500 gewassen. "Het opstellen van de juiste protocollen voor weefselkweek van bepaalde gewassen kost soms tien, vijftien jaar. Daar vraagt veel investering, maar je marge is bij succes weer heel hoog." Eloy Boon en zijn vrouw Evelien begonnen in 1992 in een klein lab op een zolderkamer in een bollenschuur met eigen weefselkweek. Inmiddels is het een groot, vooraanstaand bedrijf met 600 medewerkers. Daar is enorm veel ondernemerschap bij komen kijken. "Ons werk vereist dat we tientallen jaren vooruit plannen," aldus Eloy. "Maar we zijn niet bang om ook op korte termijn grote beslissingen te maken."

Benieuwd naar de uitdagingen van Iribov? Eloy vertelt het ons in zijn lab.

VDE Plant: "Ons personeel is ons grootste kapitaal, daar zijn we zuinig op"
Het familiebedrijf VDE Plant bestaat ruim 75 jaar. De kwekerij van groene planten in Woubrugge heeft als rode draad door de geschiedenis het innoveren. "We willen bieden wat de markt vraag, dat betekent dat je moet innoveren en verduurzamen, zonder dat je betrouwbaarheid en kwaliteit uit het oog verliest," aldus Edwin van der Eijk, die samen met zus Karin en compagnon Hein Visser het bedrijf leidt. Hiervoor zoekt VDE Plant actief de klant op: "We gaan naar de klant om te vragen wat ze nodig hebben en welke trends ze zien, en op basis daarvan bedenken we concepten, zoals ons concept Hydroponie." VDE Plant hoopt met hun nominatie ook andere telers te inspireren. "Tien jaar geleden was het kantje boord. Toen hebben we echt met al het personeel de koppen bij elkaar moeten steken en besloten om gezamenlijk de schouders eronder te zetten. Dit leverde heel veel energie op. De keuzes die we toen maakten, hebben ons uiteindelijk hier gebracht. Er is zoveel mogelijk, met een duidelijke visie, hard werken en de juiste mensen om je heen!"

Benieuwd naar de formule van Karin en Edwin van der Eijk en Hein Visser? We spraken hen op hun bedrijf in Woubrugge.

Stolk Brothers: "In het topsegment moet het totale plaatje kloppen"
Stolk Brothers in Bergschenhoek is altijd een pionier geweest op het gebied van duurzaam ondernemen. Dertig jaar geleden begon de anthuriumkwekerij al met biologische gewasbescherming, ver voordat de regelgeving of markt daar om vroeg. "Onze vader werd ziek van chemische gewasbescherming," aldus Pieter, die samen met broer David Stolk de kwekerij als vierde generatie runt. "Daarom werd biologische gewasbescherming een essentieel onderdeel van ons teeltproces." Het investeren en innoveren in vooruitstrevende duurzame teeltprocessen bleef niet alleen bij de biologische gewasbescherming. Stolk Brothers is ook als één van de eerste gerenommeerde telers volledig overgegaan op veenvrij substraat. Twintig verschillende rassen anthurium worden op kokos gekweekt. "We hadden al in een vrij vroeg stadium door dat veen uiteindelijk zou verdwijnen uit de tuinbouw," aldus Pieter.

Benieuwd naar de strategische keuzes die David en Pieter als vierde generatie maken? Ze vertellen het in dit verhaal.

Roobeek Group: "We kunnen onze planten op elke postcode in Europa bezorgen"
Roobeek Group bestaat uit een groep van 7 bedrijven, met in totaal 120 medewerkers. "We kweken 5,8 miljoen planten per jaar en verhandelen en beleveren 28 Europese landen," aldus CEO Frank Deriet. Daarmee behoort Roobeek Group tot één van de grootste leveranciers van haagplanten in Europa. "Met een volledig zelf opgebouwd logistiek systeem kunnen we zeer efficiënt op elke postcode in Europa beleveren. Van eiland tot bergtop. Tegelijkertijd levert het systeem ons heel veel data op over welke planten populair worden in welke landen." Ook heeft het bedrijf op hun terrein een zorgboerderij met dagbesteding voor de ouderen, die Frank graag helpen met diverse werkzaamheden in en rondom het bedrijf.

Benieuwd hoe Frank zijn eigen supply chain heeft opgezet? We bezochten Frank op zijn bedrijf in Arcen.

Themaprijs 'Circulair Ondernemen'
Tijdens de bijeenkomst morgen in Aalsmeer wordt ook de themaprijs 'Circulair Ondernemen' uitgereikt aan een van de volgende vier partijen: Circular Plastics, Division Q, Oesterzwammerij of Elstgeest Potplanten.

bron: Tuinbouw Ondernemersprijs

Publicatiedatum: