Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gewasbescherming in transitie: Snelle verbeteringen mogelijk met betere spuittechniek

Tholen - "Er is geen wondermiddel", hielp Caroline van den Hoek van Syngenta telers tijdens een telersbijeenkomst over spuittechnieken vorige week uit de droom. Voor zover telers zelf niet al realistisch genoeg zijn. Ze zien jaar op jaar het middelenpakket krimpen.

De middelen die er zijn optimaal gebruiken, daarop lag woensdagmiddag 28 februari de focus. De middag werd voor de derde keer georganiseerd door Vertify en Glastuinbouw Nederland.

In een achttal workshops draaide het om 'groene middelen' en hoe die zo goed mogelijk te gebruiken, om hulpstoffen en vooral ook om spuittechniek. Want hoe zorg je bijvoorbeeld dat je ook de onderkant van het blad goed raakt, wel zo handig als het om een 'groen' contactmiddel gaat. En als het even kan, probeer het dan ook eens met lagere druk tijdens het spuiten. Dat levert minder emissie op.

Voordat de tachtig telers verdeeld over acht groepen een rondje workshops door het kascomplex van het World Horti Center mochten gaan lopen, was er eerst een plenair gedeelte. Jeroen Sanders trapte namens Vertify dat plenaire gedeelte af. Dat deed hij voor het laatst, want Jeroen gaat het onderwijs in bij Inholland Delft. Jeroen kreeg daarom een bloemetje van Kyra Broeders van Glastuinbouw Nederland, alvorens zij de goed gevulde zaal kort meenam in de vooral Europese politiek.


Workshop bij Caroline van Syngenta over hulpstoffen

Groene middelen
De Beleidsspecialist Plantgezondheid van Glastuinbouw Nederland vertelde dat men verrast is door de keuze om een nieuwe gewasbeschermingswet (de SUR) in te trekken. Links vond de wet te zwak, rechts te streng, maar is intrekking van de wet nu goed nieuws? Het wegvallen van middelen gaat stug door. De opmars van 'groene middelen' moet sneller.

In de SUR was speciaal aandacht voor groene middelen, maar nu de SUR niet doorgaat, is de zorg dat ook de opmars van groene middelen geremd kan worden. Kyra sprak de hoop uit dat kunstmatige intelligentie kan gaan helpen in de transitie van gewasbescherming en wees er ook op dat er positief nieuws uit Europa kwam: de opties voor veredeling met nieuwe genetische technieken lijken dan toch echt ruimer te worden.


Björn Scharenborg van MagrowTec legt uit hoe een magneetpakket helpt om uniformere druppels te maken voor de Growmast

Schoon uitgangsmateriaal
De groene middelen op de markt, waaronder de nodige contactmiddelen, vragen om optimalisatie van spuittechnieken, vertelde Liesbeth Nijs van Glastuinbouw Nederland in haar presentatie. Daarin ging de Themaspecialist Plantgezondheid kort in op de pilot Precisie Gewasbescherming. Het project wordt mede gefinancierd door Stichting Kennis in je Kas, en dus door de telers in de zaal.

Onderdeel van die pilot was ook het monitoren van uitgangsmateriaal. Sergio Harinck van Vertify deelde resultaten van een sinds november gehouden steekproef. Daarin viel op dat vooral in cyclaam er veel trips gevonden werd. In enkele gevallen werden ook roofmijten gevonden, als teken dat bij de opkweker ook met biologie de strijd al was aangegaan met plagen.

De steekproef is gedaan in komkommer, paprika en in zowel de belichte als onbelichte teelt van tomaat, naast in diverse sierteeltgewassen. Sergio wees telers erop dat ook zij zelf makkelijk de kwaliteit van hun uitgangsmateriaal kunnen testen. Doe een uitspoeling om te kijken wat er eventueel al aan plagen met uitgangsmateriaal meekomt of zet een aantal planten in een gaaskooi.


Hans Beerkens van Mertens naast de Growmast

Loksuiker
Eenmaal in de kassen van het World Horti Center vertelden Syngenta en Certis Belchim over (hun) beschikbare gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij kwam ook de optie van het toedienen van loksuiker voor spint terug. Hiermee kunnen telers trips verleiden om actief te worden, zodat telers in bijvoorbeeld paprika de trips uit de bloemen bovenin het gewas kunnen krijgen, zodat met een contactmiddel het beestje toch goed geraakt kan worden.

Nieuwe technieken voor spuiten hadden Mertens, Empas en MagrowTec voor hun gezamenlijke presentatie meegenomen. Hans Beerkens van Mertens liet de Growmast zien. Daarbij wordt slim gebruik gemaakt van elektromagnetisme, waardoor telers betere spuitresultaten behalen. Op een meegebrachte poster waren de resultaten in een tomatenteelt bij een teler in IJsselmuiden te zien. In de akkerbouw, zo vertel Björn Scharenborg van MagrowTec is de techniek al meer bekend. Men is nu bezig de stap naar de glastuinbouw te maken, waar inmiddels zes units zijn verkocht.


Maikel van Essen van Koppert naast de Natutec-machine voor het uitzetten van biologische bestrijders in een hogedraadteelt

Harder spuiten niet beter
Maikel van Essen van Koppert had ook technieken meegenomen, maar dan gericht op het veredelen van natuurlijke vijanden. Naast hem stond de Natutec, maar ook had hij schaalmodellen van de Airbug en de Airobug mee. In alle gevallen technieken voor het automatiseren van de uitzet van biologische bestrijders. In de aardbeien heeft Koppert ook de Natutec Drive al rijden. Maikel verklapte dat aan een combinatie van de Natutec en de Natutec Drive wordt gewerkt. Daarmee zou bijvoorbeeld een tomatenteler de beschikking krijgen over een machine die zowel kan spuiten als biologische bestrijders kan verdelen.

Hoe je optimaal kunt spuiten, daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Zowel Jeroen als Sergio bespraken spuitproeven. Jeroen eentje voor paprika, Sergio eentje voor in de potplanten. Daarbij kijken zij onder meer naar de soort nozzle die je gebruikt, naar de spuithoek en het spuitvolume.


Jeroen van Vertify over spuitproef in paprika

Met simpele aanpassingen kunnen telers het spuitbeeld verbeteren. Zelf kunnen telers in hun eigen praktijksituatie ook experimenteren met andere technieken. Meet bijvoorbeeld eens met watergevoelig papier hoe diep je in het gewas na aanpassing van bijvoorbeeld de druk waarmee je spuit. Spuiten met 5 tot 7 bar is 'meer dan voldoende', durfde Hans van Mertens op basis van zijn inmiddels 24 jaar ervaring wel te zeggen.

De bijeenkomst kon ook meetellen als dagdeel voor verlenging van de spuitlicentie, hier maakte een groot deel van de deelnemers gebruik van. Voor het stukje 'techniek' voor je spuitlicentie, zo vertelde een van de deelnemende telers, is een bijeenkomst als deze erg handig. "Je steekt er altijd wel iets van op. Soms juist ook omdat je de kans krijgt om te horen hoe andere telers tegen zaken aankijken."

Alle presentaties, ook die van Van Iperen, Biobest en PATS en Vertify, zijn hier terug te bekijken.