Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Roofmijten en sluipwespen uitgezet in tomatenteelt zonder zwavel

De proef om het effect van twee biologische gewasbeschermingsstrategieën in de onbelichte tomatenteelt te demonstreren is gestart in week 4. Glastuinbouw Nederland zette, in samenwerking met de gewascoöperatie tomaat, Biobest Nederland, Bioline Agrosciences en Vertify, deze proef bij Vertify aan de Zwethlaan op. Jeannette Vriend geeft een update.

Hoe snel kan de roofmijt Pronematus ubiquitus zich vestigen?
Dit is één van de eerste vragen waarop deze pilot antwoord moet geven. Pronematus ubiquitus is een kleine experimentele roofmijtsoort die door Biobest is geproduceerd. Ze hoort bij de superfamilie van de Tydeoidae die jarenlang over het hoofd is gezien in de biologische gewasbescherming. De roofmijt is zeer klein en wordt niet gehinderd door de klierharen van tomaten. Pronematus heeft het voordeel dat het tegelijkertijd kleine mijten zoals tomatengalmijten en meeldauw bestrijdt. Bij Vertify is Pronematus nu in twee kassen tweemaal uitgezet (in week 6 en week 8) door de mijt met zaagsel boven in de kop van de planten uit te strooien.

De roofmijt werd drie keer gevoerd met stuifmeel van lisdodde (NutrimiteTM). Nutrimite wordt boven het gewas met een verblazer toegediend met een dosering van 500 g/ha. De ontwikkeling van de roofmijt wordt gevolgd. Er worden goede afspraken met de telers gemaakt over het bladplukken, zodat de predator zich goed kan vestigen. Op een later tijdstip zullen tomatengalmijten worden geïntroduceerd.

Kaswittevlieg en spint
Preventief is de sluipwesp Encarsia formosa ingezet tegen kaswittevlieg, door enkele kaarten op te hangen. Spint is al waargenomen. Daartegen zijn de roofmijtsoort Phytoseiulus persimilis en de galmug Feltiella acarisuga geïntroduceerd.

Macrolophus pymaeus wordt in week 10 ingezet, maar slechts in één kascompartiment. De roofwants is met name effectief tegen wittevliegen en rupsen. In het andere kascompartiment worden tomaten geteeld zonder Macrolophus en moet de beheersing van rupsen geheel worden gerealiseerd door de sluipwesp Trichogramma achaeae.

Om deze onbelichte tomatenteelt zo goed mogelijk te laten verlopen, is ook een actieve begeleidingscommissie vanuit de landelijke tomatencommissie betrokken bij de pilot. Wekelijks wordt door een lid van de BCO input gegeven worden aan het teeltproces, in nauwe samenwerken met de overige deelnemende partijen.

Financiering van deze pilot
De pilot wordt uitgevoerd in het kader van het pilotprogramma 'Kas als Ecosysteem'. Het wordt voor de helft gefinancierd uit het praktijkprogramma 'Plantgezondheid en stichting Kennis in je Kas' (KIJK), en voor de helft door de gewascoöperatie Tomaat. Daarnaast is er een aanzienlijke in-kind bijdrage vanuit de betrokken partijen (Biobest, Bioline en Pats). Zij verzorgen de introducties van de biologische bestrijders, monitoringsuren en verslaglegging. De demonstratie wordt bij Vertify uitgevoerd, locatie Demokwekerij Zwethlaan.

Bron: Kennis in je Kas

Publicatiedatum: