Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Voorraden drukken gasprijzen lager

Als gevolg van het milde winterweer en de voortdurende dip in de industriële productie staat de gasprijs onder druk. Hierdoor zijn de gasvoorraden goed gevuld, wat een rooskleurige uitgangssituatie biedt voor de start van het vulseizoen. Dit leidt tot rust op de gasmarkt, wat wel blijkt uit de minimale impact op de prijs door het afschalen van de Noorse gasproductie.

De TTF gasprijs over de laatste 8 maanden. Bron: Refinitiv Eikon

Naast het wel en wee op de gasmarkt wordt in een nieuwe Marktupdate van Publieke Zaken ingegaan op de olieprijs. Hier is volgens de energiespecialisten van dienst geen duidelijke prijstrend zichtbaar. Enerzijds leiden de conflicten in Oekraïne, Gaza, en de Rode Zee tot risico's voor het aanbod, wat voor een oorlogspremium zorgt op met name de Brent-benchmark en de prijs licht hoger zet. Tegelijkertijd wordt het sentiment gedrukt door tegenvallende macro-economische cijfers uit de twee grootste olieconsumenten ter wereld, de VS en China. Voor de VS (en Europa) geldt dat de inflatie hardnekkiger is dan verwacht, waardoor een renteverlaging op de korte termijn is uitgesloten. Dit kan de economische activiteit, en daarmee de vraag naar olie, drukken.

Droge voeten
Dan nog een opvallend bericht uit de hoek van de waterschappen. Het droogpompen van polders geschiedt o.a. bij de gratie van een gegarandeerde levering van stroom. Dankzij de "energietransitie" is deze leveringszekerheid in gevaar. Dat is vooralsnog niet gebeurd, of in elk geval staat dat er niet met zoveel woorden, maar wel dat er soms "strijd" gevoerd moet worden om de beschikbare elektriciteit en dat er kennelijk andere partijen zijn die bij schaarste ook om voorrang eisen. Waarvan akte.