Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse aardbeienteelt kampt met droogte

Volgens recente bevindingen van het IFAPA Prijzen en Markten Observatorium blijft het Spaanse aardbeienseizoen achter bij de verwachtingen, met productieniveaus die momenteel slechts 9% van de verwachte 20% bereiken. De belangrijkste oorzaak van dit tekort wordt toegeschreven aan waterschaarste, die verergerd wordt door een 50% reductie in het gebruik van irrigatiewater en onvoldoende regenval. Deze situatie heeft geleid tot een daling van 14% in de aardbeienoogst in de tweede week van februari vergeleken met de week ervoor.

Ondanks de verminderde productie, hebben de aardbeienprijzen geen verbetering gezien, en zetten hun neerwaartse trend voort. In de gespecificeerde week daalden de prijzen met 8% ten opzichte van de vorige week, waardoor ze zich onder het gemiddelde bevinden dat in recente seizoenen voor deze periode is waargenomen. Concreet worden aardbeien momenteel verkocht voor €2,04 per kilo, wat lager is dan de €2,22 van de voorgaande week en aanzienlijk minder dan de prijs van boven de €3 in het vorige seizoen. Deze trend wordt niet alleen op nationaal niveau waargenomen, maar heeft ook invloed op de exportprijzen van aardbeien uit Huelva, die tot wel 12% zijn gedaald in Duitsland, een belangrijke markt, terwijl de prijzen in Frankrijk onveranderd blijven.

In tegenstelling hebben ook de prijzen van blauwe bessen een daling ervaren, met een daling van 4,8% ten opzichte van de vorige week, wat een uitdagende start van hun seizoen markeert. Echter, frambozen vertonen een schijn van stabiliteit in zowel productie als prijsstelling, met niveaus die vergelijkbaar zijn met voorgaande jaren, zij het met een lichte daling van 0,4% in prijs in de tweede week van februari.

Bron: blueberriesconsulting.com

Publicatiedatum: