Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paprikateler leert keerzijde verduurzaming kennen

Telen op duurzame restwarmte. Ideaal, zou je zeggen, maar het ligt toch wel een stukje anders, legt paprikateler Arthur Numan bij Nieuwe Oogst uit. Het komt door de fors gestegen gasprijs.

Vergeleken met een paprikateler die een warmtekrachtkoppeling (wkk) op gas laat draaien, moet Numan de CO2 aankopen én kan hij geen stroom verkopen. Vooral dit laatste was de afgelopen jaren aantrekkelijk. Bovendien was de prijs die Numan tot 2022 betaalde voor de warmte van de huisvuilcentrale bij glastuinbouwgebied Alton nog redelijk marktconform. Nu ligt die prijs per gigajoule een stuk hoger.


Viering van het gas af, in 2019

"Helaas is er geen structurele ondersteuning voor bedrijven die hun nek hebben uitgestoken. Een meerwaarde voor duurzaam geproduceerde producten zou het voor meer kwekers aantrekkelijk maken om te verduurzamen", zegt de teler met 11 hectare.

"Met veel bombarie hebben we in 2019 gevierd dat de warmteleiding doorgetrokken werd naar Alton en dat ik 100 procent van het gas afgekoppeld werd. Maar als de situatie niet verandert, zijn veel bedrijven die verduurzaamd hebben bij een onveranderde energiemarkt over vijf jaar failliet." Na vijf jaar wordt dit jaar het project geavaleerd en volgens de paprikateler is dat hard nodig ook.

Bron: Nieuwe Oogst

Publicatiedatum: