Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martin Maasland, ISO Horti Innovators:

"Robotisering moet voor verbetering rentabiliteit tuinbouw zorgen"

Martin Maasland is ruim 100 dagen CEO van ISO Horti Innovators en vertelt verrast te zijn door de ondernemersgeest en innovatiekracht van de glastuinbouw. De organisatie, de medewerkers en een aantal klanten van ISO hebben hem een spiegel voorgehouden.

ISO is het best bewaarde geheim van Gameren en dat mag volgens Martin veranderen. Als voorbeeld noemt hij de RoBoPlant. Bijna alle chrysantenkwekers in Nederland hebben de volautomatische plantmachine RoBoPlant. De RoBoPlant heeft weer geleid tot een aantal nieuwe innovaties, zoals de automatische steksteker en de bollenplantrobot.



Robotisering
“De marges in de (glas)tuinbouw zijn vaak beperkt. Robotisering moet voor significante besparingen en verbeteringen zorgen,” vertelt Maasland. “Dat betekent niet alleen besparen op en/of vervangen van arbeid, maar vooral het verbeteren van de kwaliteit van het proces en daarmee de eindproducten. De terugverdientijd blijft voor ondernemers in de (glas)tuinbouw altijd belangrijk. Dit moet dan minder dan 5 jaar zijn, anders heb je als leverancier geen goede positie.”

“Bij jaarrond-bedrijven is de terugverdientijd vaak korter. Voor dit soort bedrijven is de terugverdientijd soms minder dan twee jaar in combinatie met een betere kwaliteit en minder uitval. Hogere kwaliteit betekent vaak een betere prijs. Minder uitval betekent minder kosten door betere benutting van ruimte. Ook is er minder afval en minder energie, water en meststoffen per eindproduct nodig wat resulteert in een beter rendement.”

Innovatie
“Als machinebouwer werken wij continu aan vernieuwing binnen de sector. Zo testen wij nu onze steksteekrobot in de bomenteelt. Deze potentiële markt is interessant om verder te onderzoeken. Er lopen diverse trajecten om andere complexe, repeterende werkzaamheden in de (glas)tuinbouw te robotiseren. In samenwerking met Viscon, hebben we een aangepaste steksteekrobot ontwikkeld om plantenweefselkweek te automatiseren.”

Er is een duidelijke trend dat er steeds meer gewassen worden geënt. Dat is vaak vanwege klimaatverandering of kwaliteitsverbetering. Daarom heeft ISO recent een "high speed grafter" ontwikkeld die wordt ingezet bij het enten van diverse soorten gewassen, o.a. voor de teelt van tomatenplanten. Maasland: “De eerste klant in Noord-Amerika is in staat om met deze robot 4.000 entingen per uur te verrichten. De robot controleert met vision-technologie vooraf welke onder- en bovenstam het best matchen en achteraf de kwaliteit van de ent. Ook hier gaat het om het verhogen van duurzaamheid en rendement.”

Toekomst
Maasland verwacht dat wereldwijd het areaal hightech kassen zal uitbreiden van momenteel 60.000 ha nu naar 100.000 ha over 10 jaar. Dat kan alleen door automatisering en robotisering. Arbeidskrachten worden steeds schaarser en lonen stijgen snel. “Als potentiële markt zie ik de bomenteelt voor de papier- en houtindustrie, vanwege de groeiende vraag naar papier, CO2-compensatie en/of herbebossing. Geautomatiseerde stekstekers en sorteermachines kunnen het vermeerderingsproces optimaliseren en de efficiëntie en winstgevendheid van bomenteelt verhogen.”

Volgens Maasland wordt duurzaamheid alleen maar belangrijker voor glastuinbouwondernemers. “Het tegengaan van verspilling en optimaal gebruikmaken van water en grondstoffen wordt voor ondernemers belangrijk om aan supermarkten te mogen blijven leveren. Integratie van data in het kader van bijvoorbeeld traceerbaarheid door de keten heen en kwaliteitsbewaking is een volgende stap die alleen met vergaande robotisering kan worden gezet.”

Voor meer informatie:
ISO - Horti Innovators
Middelkampseweg 9
5311 PC Gameren
Tel: 0418-552735
info@isohorti.com
www.isohorti.com

Publicatiedatum: