Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groothandelsmarkt Düsseldorf moet stoppen

Na meer dan 80 jaar als hoeksteen van de lokale economie is het binnenkort afgelopen voor de Düsseldorfse groothandelsmarkt. "De stad Düsseldorf heeft aan het eind van het jaar alle huurcontracten opgezegd en toont geen interesse in het bieden van oplossingen voor een nieuw onderkomen", stelt men vanuit de groothandelsmarktorganisatie.

"Met meer dan 300.000 ton verhandelde groenten en fruit per jaar en een totale omzet van meer dan 500 miljoen euro is de groothandelsmarkt het hart van de voedselvoorziening voor Düsseldorf en de aangrenzende regio's. Deze indrukwekkende cijfers benadrukken niet alleen het economische belang, maar ook de rol als belangrijke schakel in het lokale aanbod van verse en gezonde producten."


v.l.n.r. Roland Tolls, Peter Eßer en Hans-Peter Deutschmann gaven een uitgebreide persconferentie op 5 februari ter plaatse over de huidige situatie.

Voedselvoorziening en welzijn van de bevolking
De groothandelsmarkt biedt werk aan meer dan 1.000 mensen in de aangesloten groothandels- en toeleveringsbedrijven en ondersteunt ook 80 regionale telers uit de hele regio Niederrhein. Deze nauwe samenwerking zorgt ervoor dat er elke dag vers voedsel in de keukens van Düsseldorf terechtkomt en levert een belangrijke bijdrage aan de continuïteit van de voedselvoorziening en het welzijn van de bevolking. "De groothandelsmarkt in Düsseldorf is veel meer dan alleen een handelscentrum. Het is een deel van de identiteit van de stad en een drijvende kracht voor regionaal en milieubewust gedrag. Door het promoten van regionale producten levert de groothandelsmarkt een doorslaggevende bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot, aan de versterking van de lokale economie en aan de verscheidenheid aan aangeboden producten."

Gezien de centrale rol die de groothandelsmarkt voor de hele regio speelt, is het van het grootste belang om deze unieke locatie te behouden en te promoten. "Ondanks intensieve inspanningen en onderhandelingen tussen de grootmarkthandelaren en het stadsbestuur om een levensvatbare oplossing te vinden voor het voortbestaan van de groothandelsmarkt, werden alle voorstellen van de groothandelsmarkthallen in Düsseldorf, inclusief het aanbod om een deel van de markt over te nemen, te renoveren en zelfstandig te exploiteren, afgewezen. De gevolgen van de sluiting treffen niet alleen de ondernemers van de markt hard, maar ook een groot aantal klanten: Scholen, ziekenhuizen, kantinekeukens, kleuterscholen, de horeca, weekmarkten, kruidenierswinkels en boerderijwinkels die afhankelijk zijn van een dagelijkse aanvoer van verse AGF-producten."

"Tijd is van essentieel belang, de boodschap is duidelijk. Er worden speciale eisen gesteld aan een nieuwe locatie: een oppervlakte van ongeveer 35.000 tot 40.000m², inclusief een hal van 15.000m², een vergunning om 24/7 te kunnen werken om de gebruikelijke flexibiliteit en betrouwbaarheid naar klanten en partners te kunnen blijven garanderen. In een directe oproep aan burgemeester Keller hebben de groothandelaren herhaaldelijk hun bereidheid geuit om de locatie op de groothandelsmarkt zelf te beheren en te exploiteren, als een duidelijk engagement voor duurzame regionale bevoorrading en ondersteuning van lokale telers. De burgemeester van Düsseldorf heeft nog steeds geen onderhandelingsaanbod gedaan", wordt er aangegeven.

Laatste oproep tot actie
De beslissing om nog meer kantoorcomplexen te bouwen op het terrein van het groothandelscentrum in Düsseldorf zou wel eens kortzichtig kunnen blijken te zijn, vooral als deze gebouwen ook nog eens ongebruikt blijven. Hierdoor zou niet alleen waardevolle ruimte verloren gaan, maar zou ook de kans gemist worden om een duurzame en toekomstbestendige stadsontwikkeling te bevorderen waarbij de behoeften van de burgers centraal staan. "De markthallen van de groothandelsmarkt van Düsseldorf staan op een beslissend keerpunt dat een grote invloed zal hebben op de toekomst van de regionale bevoorrading in de regio. Het is een laatste oproep tot actie - voor het stadsbestuur, voor lokale en regionale besluitvormers en voor de gemeenschap als geheel."

"De tijd om te handelen is nu. De boodschap aan de stad Düsseldorf is duidelijk: laten we samen de toekomst van het groothandelscentrum van Düsseldorf vormgeven. Als de stad Düsseldorf niet aan deze laatste oproep voldoet, zullen de groothandelaren gedwongen worden om op zoek te gaan naar mogelijke alternatieven. Er zijn nu ook eerste positieve signalen van naburige gemeenten, die veel meer interesse tonen in de duurzame ontwikkeling van een toekomstbestendige locatie."

Voor meer informatie:
www.grossmarkthallen-duesseldorf.de
Facebook I Instagram

Publicatiedatum: