Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vlaamse boeren protesteren rond Gent

"Als wij bij de akkers zouden protesteren, zouden we de grachten ingeduwd worden"

Tholen - Na eerdere protestacties in Antwerpen en Brugge zijn de Vlaamse boeren deze morgen richting Gent getrokken voor nieuwe blokkades. Zeker rond de turborotonde, wat een levensader is voor het vrachtverkeer in de regio, staat het vast. Het Vlaams Verkeerscentrum meldt dat dat het niet gaat om een totale blokkering, maar dat er mondjesmaat vrachtwagens kunnen passeren. "Het is een drama. We kunnen niet op of weg van het industrieterrein", vertelt Theo De Vuyst van Groothandel De Vuyst bvba uit Zelzate, nabij Gent.


Beeld Vlaams Verkeerscentrum

"Het gaat om een actie van 24 uur", vertelde boer Jonas Van Zele in 'De ochtend' op Radio 1, zo schrijft VRT. "Maar het is afhankelijk van wat er straks beslist wordt in de onderhandelingen." Later vandaag is er namelijk nieuw overleg met de Vlaamse regering. "Alles is gegijzeld in de richtingen van en naar Gent. Vanochtend vroeg zijn er bij ons wat vrachtwagens en busjes vertrokken, maar rond 8 uur is het volledig dicht geslibd. Hoe iedereen thuis geraakt en we door kunnen, is voor mij een vraag", vervolgt Theo.

Hoeveel tractoren er precies rond Gent protesteren, is niet helemaal duidelijk. PZC spreekt van een 40-tal, maar uiteindelijk gaat het volgens verscheidene media ook richting de honderden. Volgens Theo is dat echter om het even. "Met een tractor of 30 heb je al meer dan genoeg om de turborotonde af te sluiten, waardoor niemand meer ergens kan komen. Laat het duidelijk zijn dat ik niets tegen de boeren heb. Ik weet van hun grieven, maar er moeten grenzen zijn. Ze geven hier feestjes met een frituur, discobar en bier, waarna ze in de avond weer naar huis rijden. Het is niet hoe het hoort."

"Als het andersom zou zijn en wij bij onvrede hun akkers af zouden zetten als ze gaan zaaien of maaien, worden we waarschijnlijk de grachten ingeduwd. Ik vind dat het niet moet kunnen dat ze het ganse land plat leggen als ze er niet met gezond verstand uit kunnen komen met de beleidsmakers. Dat kost een fortuin voor andere bedrijven. Ondanks dat ze wel degelijk gehoord moeten worden, is het noodzakelijk dat er grenzen zijn."

Hoe lang de blokkades nog zullen duren, is dus afwachten. “We zijn hier om te protesteren tegen het stikstofbeleid en de steeds strengere wetten. We hebben niets aan die regels, eigenlijk trekken ze ‘op de zak’. We moeten meer en meer onnodige kosten maken, terwijl het ook anders kan. We blijven strijd voeren om druk uit te oefenen op de politiek", vertelt een landbouwer bij PZC. Verwacht wordt dat de actievoerders nog zeker tot 20.00 uur postvatten. "Het is koffiedik kijken. Vorige keer konden we rond 20.00 uur weer het terrein op onder politiebegeleiding, dus hoe lang het deze keer duurt? We wachten het af", verzucht Theo.