Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe wasmachine Limex voor IJslandse aardbeienkwekerij

"Na de storm moesten we weer helemaal van 0 opbouwen"

Jarðarberjaland is IJslands voor aardbeienland, wat een passende naam is voor het teeltbedrijf waar Steinar Jensen en zijn vrouw Hólmfríður Geirsdóttir aardbeien kweken voor de lokale markt. Hoewel het bedrijf over een eigen waterbron met bijna kokend heet water beschikt, wat de natuurlijke energie- en warmtevoorziening mogelijk maakt, is duurzaamheid ook een bewuste keuze voor het echtpaar.

Na de storm: terug naar de tekentafel
In 2022 vernietigde een storm een van de kassen, wat de eigenaars terug naar de tekentafel dwong. “We moesten alles weer helemaal van 0 opbouwen”, vertelt Jensen. “We bestelden nieuwe goten en trays bij Bato. We hadden natuurlijk ook een nieuwe wasmachine nodig voor deze trays, dus vroegen we Bato om advies en zij verwezen ons door naar Limex.”

Gerefurbisht beter dan gerecycled
Jensen ging op onderzoek uit en nam contact op met Limex om informatie in te winnen over een geschikte wasmachine. “Toevallig hadden we net op dat moment een gebruikte wasmachine staan van precies het juiste type”, vertelt Joep Janssen van Limex. “We vervingen alle elektrische onderdelen, pompen, bedieningselementen etc. Vanuit duurzaamheidsoogpunt gaat onze voorkeur altijd uit naar gerefurbishte producten, omdat je met recycling het metaal moet smelten, wat niet erg milieuvriendelijk is.”

Wassen zonder chemicaliën dankzij geothermie
Jensen benadrukt hoe belangrijk het voor Jarðarberjaland is om zo duurzaam mogelijk te werken. “We streven naar een optimale hygiëne, zonder chemische producten. We maken ook gebruik van biologische gewasbeschermingsmiddelen en uv-C-verlichting, en onze elektriciteit komt van de lokale waterkrachtcentrale.”

Ook de geothermische bron met water met een temperatuur van 90 tot 95°C draagt bij aan het realiseren van de duurzaamheidsdoelen. “Het water is zo heet dat we het rechtstreeks de wasmachine in kunnen leiden zonder chemicaliën te hoeven toevoegen. Tijdens het wasproces kun je de machine zelfs niet eens zien door alle stoom!”

Geen problemen met phytophthora
Jarðarberjaland produceert het hele jaar rond aardbeien. Elke week wordt een nieuwe rij planten geoogst én geplant, dus de trays roteren continu en moeten dus ook continu worden gewassen. Om die reden is een goede hygiëne onontbeerlijk: “Het doel is voorkomen dat plantenresten en het potentiële risico op schimmel naar de volgende cyclus worden overgebracht, en tot nu toe slaagt de wasmachine van Limex precies daarin.” Over zijn algemene ervaringen met de wasmachine is Jensen duidelijk: “Alles is precies zoals Limex heeft gezegd, hij werkt precies zoals werd gezegd dat hij zou werken.”

Voor meer informatie:
Limex
Industrieterrein 120
5981 NC Panningen
Tel.: +31(0)77 307 44 12
sales@limex.nl
www.limex.nl

Publicatiedatum: