Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onzekerheid of Spaanse groenten door Franse protesten komen

De protesten van Franse boeren blijven, naast de incidentele vernielingen van Spaanse producten, de markt verstoren op het hoogtepunt van het kasgroenteseizoen voor Almería. De gevolgen zijn nog steeds voelbaar op de veilingen in de Zuid-Spaanse provincie.

"De blokkades aan de grens zorgen voor uitdagingen in de distributie. Van producten zoals courgette of aubergine kan de oogst niet worden uitgesteld en dus zakken de prijzen aanzienlijk. Courgettes werden dinsdag verkocht tegen een prijs die tussen de 43 en 65 cent per kilo ligt, maar dat is ook al tussen de 40 en 50 cent geweest. Voor aubergine werd zelfs de "algemeenverbindendverklaring" geactiveerd, een norm die de afzet van klasse II-product verbiedt, maar die dinsdag gelukkig weer is ingetrokken."

"Ook de prijs van paprika is gedaald, maar omdat het een groente is waarvan de oogst iets kan worden uitgesteld, zijn de beschikbare volumes voor alle soorten gedaald." Woensdag werd de Palermo paprika weer verkocht voor € 1,80 per kilo, de rode Lamuyo paprika voor € 1,60-1,76 per kilo en de gele blokpaprika bewoog zich zelfs tussen een prijsvork van € 1,68 en € 1,80 per kilo.

"De telers en agrarische organisaties – dit keer de Spanjaarden – blijven hun eisen op tafel leggen en wij zijn het volledig met hen eens. Woensdag zijn er overal in Spanje protesten geweest. En hoewel de situatie een beetje genormaliseerd is, blijft de impact op de markt groot gezien de lastige distributie van de groenten. Vooral net voor de weekends en op dagen van aangekondigde grote protesten zijn er verstoringen in de bestellingen, want er is natuurlijk onzekerheid of de ladingen hun bestemming zullen bereiken."

Op dit moment kunnen er volgens Paco moeilijk voorspellingen worden gedaan over wat er de komende dagen of weken zal gebeuren. "Dinsdag leek het erop dat de prijzen zich herstelden, en we hopen dat die trend zich doorzet. Er is geen gebrek aan vraag, maar alles zal afhangen van de protesten en hun impact."

Paco benadrukt evenwel dat het kasgroenteseizoen nog doorloopt tot april en er dus voldoende tijd is voor een herstel van de situatie. "Het zou ideaal zijn als de eisen van de telers beantwoord zouden worden door de overheid. Dan zou én de marktsituatie normaliseren én een betere toekomst voor de telers in het verschiet liggen."

Voor meer informatie:
Agroejido
C/ La Parra, 53
04700 El Ejido (Almería) – Spanje
Tel: +34 950 48 91 05
info@agroejido.com
www.agroejido.com

Publicatiedatum: