Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van papier naar praktijk met CO2-afvang

Skytree streeft verduurzaming van de glastuinbouwsector na door het opvangen van CO2 uit de buitenlucht. De technologie waarin Horticoop in 2023 investeerde, is nu zover ontwikkeld dat het tijd is voor de volgende fase: testen in de praktijk. Daarvoor is het koplopersprogramma in het leven geroepen. Dit biedt tuinders de kans om als één van de eersten ter wereld de geavanceerde DDAC-technologie te testen in hun bedrijf. Een kans waar Rob van Straten, CEO bij Skytree, over vertelt in de derde editie van de uitgave Blad van Horticoop.


Links Rob van Straten, CEO van Skytree en rechts Jan van der Harg. Foto's van LinkedIn.

Rob, even in het kort: wat doet Skytree ook alweer?
"Skytree is de ontwikkelaar en fabrikant van DDAC-units ('Decentralized Direct Air Capture'). Deze technologie is erop gericht om CO2 uit de buitenlucht te filteren, waardoor een circulair systeem ontstaat. Met onze technologie kunnen we CO2 uit de atmosfeer leveren aan de glastuinbouw om de plantengroei in kassen te stimuleren. De CO2 die op dit moment wordt gebruikt, komt voort uit fossiele brandstoffen die op termijn zullen verdwijnen. Als we in de toekomst op een duurzame manier voedsel willen blijven verbouwen, zal er een switch gemaakt moeten worden naar duurzame CO2-productie. De technologie van Skytree biedt zo'n duurzaam alternatief."

Skytree maakt zich dus hard voor het verminderen en compenseren van CO2- uitstoot. Hoe draagt het koplopersprogramma daaraan bij?
"Wij maken de techniek, maar die moet natuurlijk worden getoetst. Daarvoor hebben we een groep referentieklanten nodig; gebruikers bij wie we onze technologie kunnen testen en waarbij we data kunnen verzamelen over onze systemen in de praktijk. Om zoveel mogelijk data te vergaren, zoeken we grote variëteit in de gewassen die verbouwd worden, zoals tomaten, komkommers, paprika's en bloemen. Ook de inzet van verschillende warmtebronnen is interessant. Zo kunnen we de beschikbare energiesystemen – geothermie, elektrische boiler, een WKK-systeem, biomassa of een combinatie hiervan – in alle verschijningsvormen testen.

Hoe meer data we kunnen verzamelen in deze fase, hoe beter we de technologie kunnen laten aansluiten bij de behoefte van eindgebruikers. Een tweede reden om het koplopersprogramma te introduceren, is dat het ons helpt om in het 'SDE++'- subsidieprogramma te worden opgenomen. Om daarvoor in aanmerking te komen moet Skytree in 2024 aantonen dat er sprake is van marktvraag, zodat we mogelijk per 1 januari 2025 in het subsidieprogramma worden opgenomen. Als dat lukt – waar we natuurlijk ons uiterste best voor doen – profiteren onze klanten daar ook van omdat de kostprijzen van een DDAC-unit dan zullen dalen."

Welke data verzamelen jullie met het koplopersprogramma?
"Met het koplopersprogramma kunnen we onze systemen onder de loep nemen: hoe werken onze modellen na installatie bij de tuinder? We hebben uiteraard veel onderzoek gedaan, maar het testen van verschillende praktijksituaties is cruciaal. Onze technologie is nieuw, er is wereldwijd geen andere organisatie die deze techniek toepast. Heel tof, en ook uitdagend! Met het koplopersprogramma willen we, samen met een groep innovatieve Nederlandse glastuinbouwers, aan de wereldmarkt laten zien dat het mogelijk is om op een duurzame manier CO2 toe te voegen en daarmee de productiviteit van gewassen te verhogen. Overigens draagt Skytree ook graag op andere manieren bij aan datavergaring voor de sector. Zo hebben we samen met Glastuinbouw Nederland geholpen bij het opzetten van een testomgeving voor de WUR (Wageningen University & Research). Zij gaan onderzoeken of CO2 efficiënter gedoseerd kan worden. Dit doen ze door te testen of er verschil is in de manier waarop planten de CO2 ervaren die Skytree uit de atmosfeer filtert ten opzichte van de CO2 die van de fossiele industrie komt. Een minstens zo interessante invalshoek!"

Is er veel belangstelling voor het programma?
"Er is zeker belangstelling voor. Men ziet het belang in van dit programma voor de sector en dat is heel fijn om te merken! Gelukkig begrijpen de deelnemers aan het koplopersprogramma dat de technologie constant in ontwikkeling is. Er is nog werk te verzetten, bijvoorbeeld wat betreft de integratie van hun energiesystemen en de software die hun energie gaat aansturen. We zoeken naar een brede groep koplopers die het finetunen daarvan samen met ons wil aangaan. De systemen worden naar verwachting in 2024 geïnstalleerd, dus geïnteresseerden kunnen nog contact met ons opnemen!"

Horticooplid Jan van der Harg is in gesprek met Skytree over deelname aan het koplopersprogramma.
"De technologie van Skytree biedt een goed alternatief voor het groeiende CO2-probleem. Als kwekers hebben we CO2 nodig, maar het aantal bronnen wordt steeds beperkter. Vermindering van het verbruik van fossiele brandstoffen zorgt enerzijds voor verduurzaming, anderzijds leidt het ertoe dat de beschikbare CO2 wordt gereduceerd. Met andere woorden: de beschikbaarheid van CO2 neemt af bij verdere verduurzaming. Dat heeft impact op de glastuinbouw. Ik werk graag mee aan het koplopersprogramma. Zo kan Skytree kennis opdoen die ze kunnen inzetten om hun technologie nóg beter toepasbaar te maken, en kunnen wij de potentie in kaart brengen die dat heeft voor ons bedrijf. Daar kijken we naar uit, want het is een stap in de goede richting: optimalisatie die ervoor zorgt dat we ook straks genoeg CO2 hebben om plantengroei te stimuleren en gelijktijdig onze energiebehoefte reduceren. Ik geloof dat dat de richting is die we als sector op moeten gaan en hoop dat we daar samen met Skytree grote stappen in kunnen maken."

Jan van der Harg is eigenaar van Fa. Van der Harg CV, De Linge Paprika en De Linge Aubergine Lid van de Raad van Commissarissen van Horticoop.

Voor meer informatie:
Horticoop
Klappolder 150
2665 LP Bleiswijk
Tel: (+31) 10 524 1600
info@horticoop.nl
www.horticoop.nl

Publicatiedatum: