Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Tuinders spreken duidelijke taal, komen snel in de actiestand en ondersteunen elkaar graag"

HortiHeroes werkt aan het aantrekken, verbinden en ontwikkelen van talent binnen én buiten de Food & Flower-industrie. Van studenten en startups tot ondernemende young professionals en ondernemers. Directeur Puck van Holsteijn en Community & Startup Lead Fabienne van der Klugt-Gram vertellen in de uitgave Blad van Horticoop hoe zij de Food & Flower-industrie zien. Ook vertellen ze waar het volgens hen aan schort in Nederland en wat er nodig is om successen te kunnen boeken.

HortiHeroes is een innovatie-, start-up- en talentontwikkelingsplatform voor de Food & Flower-industrie. De missie? Talent aantrekken, verbinden en laten groeien om innovatie binnen de Food & Flower-industrie aan te jagen. Dit doet het innovatieplatform onder andere door nieuwe technologieën van startups en scale-ups met gevestigde bedrijven te verbinden, startups te helpen met markttoegang in de sector, en talenten binnen de Food & Flower-industrie te helpen groeien door middel van programma's voor talentontwikkeling en ondernemerschap. HortiHeroes is gevestigd in World Horti Center, Naaldwijk. Dat is niet voor niets.

Puck: "World Horti Center is hét kennis- en innovatiecentrum van de internationale tuinbouwsector, met jaarlijks tienduizenden nationale en internationale bezoekers. Mensen inspireren, kennis delen en co-creëren staan hier elke dag centraal. De combinatie van deze geweldige locatie waar ondernemers, mensen uit het onderwijs, onderzoekers en de overheid samenwerken, en de positieve energie en frisse blikken van het team van HortiHeroes is uniek. Hier mogen we heel trots op zijn!"

Hand in hand
De ondersteuning bij markttoegang in de sector die HortiHeroes biedt, helpt start-ups groeien en bloeien. Een goed voorbeeld hiervan is Skytree: de onderneming die zich richt op een innovatieve technologie om CO2 uit de buitenlucht te halen. Skytree nam deel aan het HortiHeroes start-upprogramma, en is inmiddels één van de bedrijven waar Horticoop onlangs in heeft geïnvesteerd. En zo zijn er nog vele start-ups die zich sinds de oprichting van HortiHeroes in 2018 hebben ontplooid.

"Wij geloven in de kracht van start-ups," aldus Fabienne. "Elk bedrijf kan innoveren, maar het voordeel van start-ups is dat zij nog niet op een spreekwoordelijke trein zitten die maar doordendert. Bedrijven die al lang actief zijn en processen vastgesteld hebben, zetten innovatie niet altijd voorop. Start-ups, daarentegen, zijn opgericht met als doel om een specifiek probleem op te lossen. Daardoor kunnen zij zich volledig storten op innovatie en het ontwikkelen van een oplossing. Tegelijkertijd hebben startups de gevestigde bedrijven hard nodig. Om hun product te kunnen testen, om hun eerste klant te vinden en uiteindelijk om te kunnen opschalen. Andersom hebben gevestigde bedrijven veel aan start-ups, aangezien ze vaak zelf geen ruimte hebben om te innoveren. Het is dus belangrijk dat de gevestigde orde en de pioniers de handen ineenslaan, om elkaar verder te helpen."

Niet lullen maar poetsen
Door de krachten te bundelen, kan de tuinbouwsector in Nederland effectief bijdragen aan wereldwijde vraagstukken, waaronder het vergroenen en voeden van de wereld op een duurzame manier. Puck: "Vanuit Nederland exporteren we niet alleen producten. Ook onze kennis en technologie wordt wereldwijd verspreid. Een fantastische ontwikkeling, want daardoor kan men in andere werelddelen ook lokaal duurzaam leren telen." Al is Nederland erg vooruitstrevend, toch schort het er hier en daar nog aan om de Food & Flower-industrie optimaal te laten floreren. Waaraan dat ligt? "Er is niet altijd ruimte om te investeren in nieuwe technologieën", zegt Fabienne.

"Als ondernemer moet je rekening houden met wet- en regelgeving, en je hebt natuurlijk met een versproduct te maken, waardoor het lastiger is om te experimenteren dan in veel andere industrieën. Gewassen kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met ziektes of insectenplagen, en er dient rekening gehouden te worden met het feit dat de groeicyclus van een gewas een jaar kan duren. Dan wordt het experimenteren uitgesteld. En dat vormt een uitdaging, want juist voor start-ups is het belangrijk dat ze in het eerste of tweede jaar pieken om echt door te ontwikkelen." Toch kent de tuinbouwsector ook voordelen ten opzichte van andere sectoren. Fabienne: "De tuinbouwsector is enorm ondernemend en heeft een 'niet lullen maar poetsen'-mentaliteit. Tuinders spreken duidelijke taal, komen snel in de actiestand en ondersteunen elkaar graag. Je merkt dat ondernemers elkaar graag naar een hoger niveau brengen. Dat helpt natuurlijk als je vooruit wil komen als sector!"

Naar buiten kijken
HortiHeroes richt zich niet enkel op het samenbrengen van mensen uit de tuinbouwsector, maar richt ook de blik naar buiten. Iets wat volgens Puck binnen deze sector nog niet heel vanzelfsprekend is. "Er zijn heel veel verbindingen binnen de tuinbouwsector. De meeste tuinders weten elkaar te vinden, en zoeken vaak binnen hun eigen netwerk naar samenwerkingsverbanden en oplossingen. Maar juist in de huidige economie is het zeer gunstig om ook te kijken naar start-ups en bijvoorbeeld net-afgestudeerden uit andere sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de energiesector, of de maritieme industrie. Daar kunnen we in de Food & Flower-industrie veel van leren. Tijdens onze events zetten we dan ook met regelmaat sprekers op het podium waarbij je niet meteen de link zou leggen met de tuinbouwsector."

"Tony Chocolonely of Dopper zijn daarvan mooie voorbeelden. Dit zijn bedrijven die op creatieve wijze impact maken, zowel op commercieel vlak, als voor mens en planeet. Hier kan de tuinbouwsector zich door laten inspireren. We hebben bijvoorbeeld ook een partnership met Lely: een leverancier van landbouwmachines, waaronder melkrobots. Niet per se tuinbouwgericht, maar wel degelijk interessant omdat Lely zich bezighoudt met voeding en robotica. Zo blijven we verder kijken. Innovatie ontstaat immers vaak op plekken waar je het niet verwacht, en nog vaker door verschillende disciplines met elkaar te verbinden. Daar geloven wij heilig in bij HortiHeroes."

Voor meer informatie:
Horticoop
Klappolder 150
2665 LP Bleiswijk
Tel.: (+31) 10 524 1600
info@horticoop.nl
www.horticoop.nl

Publicatiedatum: