Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verbeterde monitoring van koolvlieg in radijs: een nieuwe benadering

Tholen - Met het wegvallen van chemische middelen krijgt de koolvlieg (Delia radicum) steeds meer ruimte om zich het hele jaar door te ontwikkelen in kassen. Telers maken steeds vaker gebruik van biologische oplossingen, maar ervaren soms dat ze achter de feiten aanlopen, zoals Eric Kerklaan van HortiPro opmerkt.

De nieuwe HortiPro-monitoringpiketpaal (helderwit)

In samenwerking met het R&D-team van HortiPro zijn de afgelopen twee jaar onderzoeken uitgevoerd om een beter beeld te krijgen van deze situatie. Als eerste werd het feromoon, PheroRadicum™, ontwikkeld dat gedurende 6-8 weken effectief genoeg is om de koolvlieg te monitoren.

Vervolgens werd onderzocht wat de beste methode is voor het vangen van koolvlieg, met behulp van vangplaten, vangstroken, enzovoort. Eric benadrukt dat dit het meest uitdagende aspect van het onderzoek was. Men streefde naar een sterke, ruimere en duurzame oplossing. "Ik werd geïnspireerd door een suggestie over bermplaatjes die langs de weg staan. Hieruit hebben we een monitoringpiketpaal, de PheroPole™ ,ontwikkeld." Ook de kleurkeuze bleek belangrijk; na diverse tests bleek helderwit de meest effectieve kleur om de koolvlieg aan te trekken.

Links: koolvlieg op de monitoringpiketpaal in de winterperiode

Effectiviteit van de PheroPole op koolvlieg
De ontwikkelde piketpaal bleek zeer effectief te zijn, met vier keer zoveel vangoppervlakte als vangplaten, deelt Eric. "Bovendien is het gemakkelijk schoon te maken, licht van gewicht en duurzaam."

Na uitgebreide tests in de herfst- en winterperiode in radijsgewassen, concludeerde het R&D-team van HortiPro dat de piketpaal een waardevol instrument is voor het monitoren van de koolvliegpopulatie. Door wekelijkse beoordelingen konden ze inzicht krijgen in de populatiedynamiek en strategieën ontwikkelen voor biologische of selectief chemische behandelingen.

Foto rechts: De eerste testen in de winterperiode; monitoring van uien- en bonenvlieg op een perceel waar dit jaar uien worden gezaaid.

Het gebruik van de PheroPole, in combinatie met feromonen en insectenlijm, bleek een effectieve methode om de koolvlieg te monitoren. Na het succes in radijsteelt zullen verdere tests worden uitgevoerd in andere gewassen, zoals uien, bonen en kool, om verschillende plagen te signaleren en te monitoren. Het R&D-team van HortiPro blijft ook experimenteren met kleuren om de methode verder te verbeteren.

"Met het Delia radicum-feromoon, PheroRadicum en de PheroPole, hebben telers nu een krachtig instrument tot hun beschikking om de koolvlieg te monitoren en effectief te beheersen", concludeert Eric.

Voor meer informatie:
Eric Kerklaan
HortiPro
Tel.: (+31) 341 268 639
Mob.: (+31) 651 044 360
eric@hortipro.com
info@hortipro.com
www.hortipro.com