Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers vastbesloten energietransitie te voltooien, liefst zo efficiënt mogelijk

De samenwerking tussen de overheden, banken, kennisinstellingen en bedrijven is op dit moment noodzakelijk om zo efficiƫnt mogelijk de eindstreep te halen. Dat constateert tomatenteler L.A. van Schie na het zien van de documentaire waarin telers Paul, Rick en ook opa Leo een rol hebben. Samen met drie andere Westlandse tuinders Erik Persoon, Rob Baan, Rob van Dijk vertellen zij in een documentaire van Omroep West hoe zij zich opmaken voor de toekomst. Wie nog geen drie kwartier tijd vrij kon maken, leest hieronder een korte samenvatting.

In de documentaire komen de voor sectorkenners bekende feiten en cijfers langs. Voor buitenstaanders wordt helder uitgelegd hoe de sector omgaat met de energietransitie en welke uitdagingen daarin meespelen. Interessant wordt het, ook voor de wat meer doorgewinterde glastuinbouwvolger, als de rol van de overheid en banken besproken wordt.

Financiering
Teler Erik Persoon gaat langs bij Arne Bac van de Rabobank, nadat in de uitzending aangestipt is hoe telers al vroeg hun nek uitstaken voor de ontwikkeling van aardwarmte. Daarbij voelen zij zich niet altijd gesteund door hun bank, zoals teler Paul uit de doeken doet.

Erik wil van Arne weten hoe de bank toekomstbewuste ondernemers wil helpen met verduurzamen. De sectorspecialist van de Rabobank benadrukt daarbij dat de bank bewust een faciliterende rol aanneemt en dat het de ondernemer zelf is 'die moet bewegen'. De echte prikkel tot verduurzaming moet volgens Arne van de overheid komen.

Prikkels
Die prikkels zijn er ook, maar de telers stippen aan dat het overheidsbeleid onvoorspelbaar is en ook niet altijd de juiste kant op stuurt. Zo haalt Rob Baan het voorbeeld van de Opslag Duurzame Energie (ODE) aan. Daartegen is hij fel gekant, getuige ook een protestuiting met een kruis als symbool voor het naar het graf dragen van zijn duurzame kas waar toch weer de wkk aangeslingerd moest worden. De uiting was volgens zijn communicatieman te scherp, maar toont wel aan hoe telers zich miskend voelen voor alle inspanningen op duurzaamheidsgebied die ze al doen.

Ook de koppeling van de SDE++ aan de gasprijs komt aan bod, waardoor meerdere Westlandse aardwarmteprojecten niet snel genoeg van de grond komen, ondanks de nodige investeringen vanuit telers zelf.

"Verder dan de Tata's"
De strekking van de documentaire: de glastuinbouw heeft het duurzaamheidsdoel van 2025 gehaald, in tegenstelling tot "de Tata's en al die andere gasten" om Rob Baan te citeren. De telers in de documentaire zijn ook vastbesloten de nieuw gestelde doelen te halen, maar kunnen het niet helemaal in hun eentje. De transitie voltooien ze graag met steun vanuit een samenwerking tussen overheden, banken, kennisinstellingen en bedrijven.

Politici en milieuorganisaties wilden niet voor camera reageren in de documentaire.

Bekijk de docu hier.