Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sensor meet MRL op AGF

Onderzoekers van de Universiteit van São Paulo (USP) en de Federale Universiteit van Viçosa (UFV) hebben een sensor ontwikkeld voor het meten van het MRL-gehalte, meldt EVmi. De sensor detecteert in een paar minuten de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen op de schil van groenten of fruit.

Bij het behandelen van gewassen met gewasbeschermingsmiddelen komt een deel terecht in het milieu, zoals in het grondwater of op voedingsmiddelen. Mensen kunnen vervolgens in contact komen met deze resten, en dat kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Om de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen op voedingsmiddelen te kunnen meten, ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit van São Paulo (USP) en de Federale Universiteit van Viçosa (UFV) een sensor.

De huidige meetmethoden voor de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen vraagt om dure apparatuur en heeft een lange analysetijd. De sensor van de Braziliaanse onderzoekers omzeilt deze problemen. Daarnaast is de sensor gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal.

Laboratoriumtesten
In het laboratorium testten de onderzoekers de werking van de sensor op verschillende groentensoorten. De groenten werden bespoten met een mengsel van de gewasbeschermingsmiddelen carbendazim en paraquat. Dit laatste middel is in Europa verboden, maar in Brazilië nog niet. De sensor werd aangesloten op de schil van de groenten om de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen te meten. Het bleek dat de hoeveelheid die de sensor signaleerde overeenkwam met de waarden van bestaande meetapparatuur.

Gewasbeschermingsmiddelen wegwassen
Naast het testen van de sensor keken de onderzoekers ook naar het verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen door middel van wassen. Daartoe werden met gewasbeschermingsmiddelen behandelde groenten en fruit twee uur in een liter water gewassen. Het bleek dat meer dan tien procent van de gewasbeschermingsmiddelen op de bladeren of schil van de gewassen groenten achterbleef.

Volgens de onderzoekers is de ontwikkelde sensor interessant voor onder meer tuinders, toezichthoudende instanties en verkopers van biologische producten. De resultaten van het onderzoek zijn hier te lezen.

Bron: EVmi

Publicatiedatum: