Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brussel trekt voorstel rond halvering gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft aangekondigd dat ze het voorstel voor een nieuwe wet over duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zal intrekken. Het voorstel is in zijn huidige vorm verworpen door het Parlement en er is geen overeenstemming in de Raad. Ze beloofde dat ze de land- en tuinbouwsector meer zal betrekken bij het opstellen van de volgende versie.

De wet was bedoeld om tegen 2030 het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen te halveren en dat van de gevaarlijkste producten te weren, maar stootte op weerstand van de Europese agrovoedingslobby vanwege zorgen over de impact op de voedselveiligheid.

"De Commissie had de wetgeving voorgesteld met het waardevolle doel om de risico's van chemische producten te verminderen ter bescherming van planten. Maar het voorstel is een symbool van polarisatie geworden. Het is afgewezen door het Parlement en er wordt ook geen vooruitgang meer geboekt in de Raad. Daarom zal ik adviseren om het voorstel in te trekken", zei Von der Leyen.

In het Europees Parlement, waar ze verslag uitbracht over de laatste top van leiders van vorige week, verzekerde Von der Leyen dat de kwestie "nog steeds op tafel ligt", zelfs zonder dit voorstel, en pleitte ze voor "meer dialoog en een andere aanpak" om verder te gaan.

"Op deze basis zou de Commissie een nieuw, rijper voorstel kunnen maken, met betrokkenheid van de belanghebbenden", zei de voorzitter van de Europese Commissie, die opriep om het "spel van beschuldigingen" te vermijden en samen te werken.

"Onze telers zullen alleen in de toekomst investeren als ze van hun land kunnen leven. En ze zullen alleen van hun land kunnen blijven leven als we samen onze klimaat- en milieudoelstellingen bereiken", waarschuwde Von der Leyen.

Brussel wil gebruikmaken van het kader van de strategische dialoog over de toekomst van de land- en tuinbouw in de EU, die op 25 januari is gestart, om naar alle belanghebbenden te luisteren, dus het is onwaarschijnlijk dat het op korte termijn een vernieuwd voorstel zal presenteren. De huidige legislatuur eindigt met de verkiezingen voor het Europees Parlement tussen 6 en 9 juni.

In het Europees Parlement benadrukte Von der Leyen dat "onze telers het verdienen om gehoord te worden", maar ook dat de land- en tuinbouw een "duurzamer teeltmodel" nodig zal hebben om winstgevend te blijven, een transitie waarin de sector "de leiding moet nemen".

Bron: efeagro.com

Publicatiedatum: