Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sebrechts Groenten en Fruit kijkt na protesten vooruit

"Net als na de feestdagen moet je nu oppassen voor versheid van producten"

Tholen - In België lijken de boerenprotesten langzaam maar zeker achter de rug. Van het weekend zijn de blokkades bij dc's opgeheven en ook de wegen zijn weer vrij. Ondanks dat de gesprekken lopen en organisaties aangeven dat de boeren nog altijd bereid zijn de straat op te gaan, lijkt de rust voor nu even wedergekeerd. De gevolgen lijken voor de komende tijd voornamelijk bij de Belgische supermarkten het grootst, zo melden verschillende sites. "In de handel valt het mee", zo stelt Ellen Sebrechts van Sebrechts Groenten uit Fruit. "Wel vrees ik voor versheid van product na een periode als deze waarbij velen op zoek zijn."

Het is een drukke week geweest in België met veel vertragingen en berichten van vernielingen van vrachtwagens van, met name geïmporteerde, groenten en fruit. "Toch is de hinder voor ons enigszins meegevallen", vervolgt Ellen. "We hebben meerdere filmpjes voorbij zien komen van vrachtwagens die leeggehaald werden en producten die in brand werden gestoken. Het is een lastig gegeven, omdat ook wij de protesterende telers steunen. We snappen dat het bijna niet meer te doen is met alle regels die opgelegd worden. Bovendien wordt het bijna onmogelijk om te verdienen door de druk op de prijzen. Alleen als je vervolgens ziet dat er wagens met prachtig citrus worden leeg getrokken, denk ik toch: 'Waarom?' Het is echt voedsel, wat hier niet geteeld kan worden. We hebben dat echt nodig. Men heeft de verkeerde vijand gekozen."

Het zorgde voor het familiebedrijf uit Antwerpen dan ook wel voor de nodige vertragingen. "Met name in Frankrijk was het erg. Wij bestellen normaal gesproken op dinsdag- en donderdagmorgen product uit Frankrijk, maar afgelopen week was het tot dinsdagmiddag ongewis of de producten bij ons aan zouden komen. Ik heb vanaf maandag gebeld of het ging lukken, maar de chauffeurs hadden ook geen idee. Ze stonden lang stil en hadden geen blik op wat ze konden verwachten. Dan kom je dus in de situatie dat je eigenlijk moet bestellen, maar je weet niet of iets er gaat komen. Vervolgens moet je schakelen, maar ook van andere producten was er onzekerheid. Al met al zijn mondjesmaat alle transporteurs wel binnen gekomen, maar het was geen makkelijke week."

Hierin waren er dan ook gevolgen voor de kwaliteit van het product als het na vertragingen aankwam. "Als iets zo veel langer onderweg is, moet je altijd nog maar zien wat er van het product overblijft. Dat hebben we ook wel gemerkt in de aanvoer van zachtfruit. We kopen hierbij Portugees, Spaans of Marokkaans product in bij Nederlandse importeurs, maar als dat heeft vastgestaan. Hoe goed kan het dan nog zijn? Dat viel soms ook wel tegen. Dan deed je de doos open en was het eigenlijk niet meer te verkopen."

Oppassen voor kwaliteit
Echt tekorten aan product verwacht Ellen niet te hebben, maar ze geeft wel aan dat er enige angst is voor de versheid van het product dat nu na de protestacties komt. "De temperaturen gaan omhoog en het weer wordt wat beter. Rond de krokusvakantie is het traditiegetrouw altijd wat rustiger, omdat men veel op vakantie is. Ook wij draaien dan normaliter 40 procent minder, maar daaromheen wil men toch aan de vraag voldoen. Dan ben ik wel bang voor de versheid bij grote depots. We zien het ook altijd na de feestdagen wanneer je mooi leeg verkocht bent. Dan moet je uitkijken met de versheid van product, omdat er veel gevraagd wordt. Dan zal er misschien niet genoeg kwalitatief product beschikbaar zijn, dus moeten we op letten."

Citrus, druiven en asperges
Toch kijkt ze met een positief gevoel naar de komende periode. "Het is natuurlijk redelijk stormachtig en koud geweest. Dan komen er toch minder klanten naar de zaak. Ook vorige week merkten we dat velen het niet aandurfden om de tocht naar de groothandel te maken, omdat ze bang waren door de stakingen niet bij ons te geraken. Daardoor is het op bepaalde momenten erg rustig geweest, maar we gaan langzaamaan naar een periode dat de vraag weer opkomt."

En dat kan, zo stelt Ellen, niet op een beter moment komen gezien de verscheidenheid aan product dat beschikbaar is. "Het is altijd een mooie periode als het voorjaar om de hoek komt kijken. Op dit moment lopen druiven en citrus zeer goed. Ook over de kwaliteit zijn we hierbij echt te spreken. Bovendien zijn de Belgische aardbeien voor het moment relatief goedkoop. Tijdens zo'n overgang is het altijd leuk als je kan kijken naar welke producten je van waar gaat halen. Zo zijn ook de eerste kasasperges er weer en hebben we veel met witloof gewerkt tijdens de Week van de Witloof. We zijn weer vertrokken richting het voorjaar en zomerseizoen en dat is altijd een mooie tijd van het jaar, waardoor we vol goede moed vooruitkijken."

Voor meer informatie:
Ellen Sebrechts
Sebrechts Groenten & Fruit
Kielsbroek 4
2020 Antwerpen, België
Tel: +32 32374192
info@sebrechtsfruit.be
www.sebrechtsfruit.be